subota, 24 jun 2017 11:16

MZ „Njeguši“: Sve podređeno turizmu i 'maloj' proizvodnji

Mjesna zajednica „Njeguši“, uzevši u obzir broj žitelja, najveća je na ruralnom području cetinjske opštine. U selima koja joj pripadaju, živi blizu 500 stalnih stanovnika, a taj se broj ljeti gotovo udvostruči.

Njeguši, ističe predsjednik te mjesne zajednice Dragan Čavor, imaju brojne potencijale, koji se prevashodno tiču turizma. On smatra kako tekuće poboljšanje putne infrastrukture stvara uslove za dalje korišćenje tih potencijala, a u nedavnom razgovoru za Radio Cetinje najavio je i formiranje Turističke organizacije Njeguša.

Trenutno smo u fazi formiranja turističke organizacije, preko koje će mali proizvođači sa Njeguša moći bolje da plasiraju proizvode. Plan je da ta organizacija daje sugestije lokalnim turističkim organizacijama, kako bi i na taj način bolje razvili potencijale koji su trenutno neiskorišćeni. U našem planu za naredno vrijeme je i rješavanje problema vodosnabdijevanja, odnosno regulisanje protoka vode kroz vodovodnu mrežu. Ranije je uloženo skoro pola miliona u vodovod, tu mrežu treba renovirati i projekat je u pripremnoj fazi – kazao je Čavor gostujući na Radiju Cetinje.

Za MZ „Njeguši“, kako je istakao on, od posebne je važnosti rekonstrukcija puta do Cetinja, ali i najavljena gradnja mjesnog trga i pijace. To su, smatra Čavor, mjere kojima će Njeguši biti pozicionirane kao konkuretan turistički lokalitet, a istovremeno će predstavljati i podsticaj poljoprivredi i domaćoj radinosti.

Rekonstrukcija puta od Cetinja do Njeguša poboljšaće razvoj turizma i uticaće na povratak ljudi selu. Projekat trga i pijace takođe je od izuzetnog značaja, a na sastanku kod gradonačelnika nedavno su uvažene i sve naše sugestije koje su se odnosile na projekat. Nadam se da će i već više puta najavljivana rekonstrukcija dijela puta Krstac – Ivanova korita, duga oko 10 kilometara, takođe doći na red – saopštio je on.

Razvoju potencijala iz oblasti poljoprivrede, smatra predsjednik MZ “Njeguši”, mogle bi doprinijeti i nedavno predstavljene mjere Agrobudžeta. On pritom podsjeća da je upravo njeguški pršut, uz vino podgoričkih „Plantaža“, prvi prehrambeni proizvod koji je registrovan kao crnogorski brend.

U prethodnim tekstovima, "Cetinjski list" predstavio je aktivnosti mjesnih zajednica "Rijeka Crnojevića", "Bokovo" i "Ćeklići".

N.K. / RTV Cetinje

Read 823 times