petak, 01 decembar 2017 18:26

Crveni krst Prijestonice Cetinje obilježio Svjetski dan borbe protiv side

Crveni krst Prijestonice Cetinje obilježio je Svjetski dan borbe protiv side edukativnom radionicom za volontere.

Volonteri su ukazali na značaj stečene edukacije i činjenicu da se najbolje štiti znanjem. Bilo je riječi o načinima zaraze, transmisiji, prevenciji i zaštiti. Oni su poručili: Ako mislite da postoji razlog - testirajte se na HIV.

Crveni krst Prijestonice će se, prema riječima predsjednika Božidara P. Drecuna, aktivno kao i do sada uključivati u procese unapređivanja usluga socijalne zaštite i preduzimati sve potrebne mjere, kako bi se unaprijedili uslovi života osoba zaraženih HIV virusom.

Jedna od usluga koje planiramo u narednom periodu da ponudimo jeste vršnjačko savjetovanje, sa posebnim osvrtom na edukativne elemente – kazao je Drecun.

Radionica je održana u saradnji sa resornim komitetom SCORA i Organizacijom studenata medicine MoMSIC.

Svjetski dan borbe proiv AIDS-a obilježava se danas širom svijeta sa ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, uticaja na smanjenje stigme diskriminacije i skretanja pažnje na opasnosti koje donosi rizično ponašanje.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore u našoj zemlji ima 180 osoba koje žive sa HIV-om, od tog broja više je muškaraca, a evidentirana su i 3 slučaja maloljetne djece. U 2017. godini evidentirano je 20 osoba, a podaci pokazuju da je najviše oboljelih na primorju i u Podgorici. U Crnoj Gori je, prema tim podacima, od početka epidemije 1989. godine do kraja 2016. godine, registrovano ukupno 228 osoba inficiranih HIV-om. U istom periodu 48 osoba je umrlo od AIDS-a. Tokom 2016. godine u Crnoj Gori registrovana su 34 nova slučaja, a u istom periodu jedna zaražena osoba je umrla.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv side je “Pravo na zdravlje“, pri čemu to ne podrazumijeva samo kvalitetnu zdravstvenu uslugu, već i pravo na povjerljivost podataka, te zaštitu od stigme i diskriminacije.

S. Lagator / RTV Cetinje

Read 258 times