četvrtak, 07 decembar 2017 14:49

"Aktivna zona": Oslobođeni plaćanja carine, ne i PDV-a - traže da se uključi i lokalna uprava

Cetinjska Nevladina organizacija "Aktivna zona" danas se obratila povodom ranije inicijative o prilagođavanju zgrade Prijestonice Cetinje OSI populaciji.

Podsjetimo, pomenuta organizacija nabavila je kroz donaciju elektro-rampu kako bi zgrada gradske uprave bila prilagođena osobama sa invaliditetom - ali su naišli na probleme pri uvozu. Naime, iako je u pitanju bila donacija, ona nije mogla biti oslobođena poreza.

Više o tom problemu, pročitajte u ranije objavljenom tekstu >>>

Nakon višemjesečne procedure, kako navode iz NVO "Aktivna zona", oslobođeni su plaćanja carinske takse, ali ne i PDV-a.

Kako se radi o proizvodu koji se ne proizvodi u Crnoj Gori, a namijenjen je osobama sa invaliditetom, te će predstavljati javno dobro, veoma smo razočarani odnosom države prema ovom pitanju. Prije dvije sedmice smo se obratili kabinetu Prijestonice Cetinje sa zahtjevom da se i lokalna samouprava uključi u rješavanje ovog problema, ali i problema nepristupačnosti same zgrade. Odgovor još nijesmo dobili, a zahtijevali smo finansijsku podršku u smislu obezbjeđivanja novca za plaćanje PDV-a, što u ovom slučaju iznosi 1.140,00 eura. Znamo da je i sama nabavka platforme bila obaveza lokalne samouprave, dok smo mi našom inicijativom požurili ispunjavanje zakonskih obaveza, pa očekujemo uključivanje Prijestonice u ovaj proces - saopštili su oni.

Iz NVO "Aktivna zona" navode i kako će elektro-motorna rampa biti u Crnoj Gori za nekoliko dana, usljed čega očekuju bržu reakciju lokalne uprave.

R.C.

Read 369 times