srijeda, 12 jul 2017 13:55

Balšića pazar: Održano 21. izdanje manifestacije "Miris lipa i meda" (VIDEO)

Blizu 40 izlagača predstavilo je proizvode na tradicionalnoj manifestaciji “Miris lipa i meda”, koja je danas održana na Balšića pazaru.

Riječ je o 21. izdanju pomenute manifestacije, na kojoj su danas, uz crnogorske izlagače, bili okupljeni i učesnici iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Crnogorski med je prepoznatljiv na tržištu i, prema riječima direktorice Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo Danijele Stolice, proizvod kojem reklama nije potrebna.

Svi znamo da je naš med prepoznat i da imamo potencijal da ga izvozimo, tako da trebamo raditi na tome da povećamo količine kako bi se naš med našao i na evropskom tržištu – kazala je ona.

Otvarajući današnji događaj, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović kazao je kako skup na Balšića pazaru i ove godine bilježi odličan odziv, kako pčelara, tako i posjetilaca.

To uvjerava da smo uspjeli sačuvati ključne karakteristike koje su ranijih godina krasile našu smotru - masovnost, zastupljenost proizvođača sa različitih prostora a prije svega i iznad svega - kvalitet – istakao je Bogdanović.

Većina izlagača već tradicionalno učestvuje na manifestaciji. U razgovoru za TV Cetinje oni su istakli i kako smatraju da je smotra na Balšića pazaru izuzetno važna zbog samog plasmana proizvoda.

Odzivom pčelara bili su zadovoljni i organizatori. Prema riječima predsjednika Udruženja pčelara Cetinja Mladena Boškovića, broj izlagača premašio je njihova očekivanja.

Ovo je 21. manifestacija i sigurno ćemo je nastaviti, jer sam broj izlagača govori o njenom značaju , kako za Cetinje, tako i za same pčelare. Mislim da je cetinjski med jedan proizvod koji može da postane brend Cetinja i Crne Gore – rekao je Bošković.

Na današnjem događaju priređen je i umjetnički program, u kojem su učestvovali Zdravko Đuranović, članovi KUD “Njegoš”, djeca iz vrtića “Zagorka Ivanović” i recitatori iz OŠ “Njegoš”.

Kako je saopšteno, manifestaciju tradicionalno organizuje Udruženje pčelara Cetinja, uz podršku Prijestonice Cetinje, TOPC i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a događaj je dio programa "Ljeto u Prijestonici".

I.J. / RTV Cetinje

Read 1272 times