četvrtak, 13 jul 2017 14:33

Dan državnosti: Položili vijence na više lokacija, centralni skup održan na Ljubotinju (VIDEO)

Polaganjem vijenaca na više lokacija, na Cetinju je danas obilježen Dan državnosti. Ovog 13. jula, događaji su organizovani u gradu, na Obzovici i na Ljubotinju.

Rano jutros, predstavnici SUBNOR i lokalnih organa položili su vijence na spomen kosturnicu, a centralna svečanost održana je kod spomenika Ljubotinjanima stradalim u Narodno-oslobodilačkoj borbi. Vijence su položili gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, predsjednik Senata dr Milovan Janković, predstavnici SUBNOR i MZ “Ljubotinjsko-građanska”.

Trinaesti jul, kako je kazao Bogdanović, datum je koji obavezuje da ne zaboravljamo one koji su ugradili sebe u temelje savremene crnogorske države.

Oni su omogućili da Crna Gora danas bude slobodna i da 21. maja 2006. godine ponovo pred svijet iznese barjak slobode. U ovom velikom danu, mi se sa ponosom sjećamo jednog herojskog vremena u kojem je Cetinje, grad prkosa i slobode, pod rukovodstvom Komunističke partije dalo junake sa velikih bojnih poprišta – rekao je on.

Na skupu je govorio i akademik Branko Vučković, koji je najavio postavljanje biste narodnom heroju Jovanu Vučkoviću na Cetinju.

Delegacija koju su predvodili Žarko Petrović i Vera Pantović juče je dopremila spomen bistu i ona će biti postavljena i otkrivena 13. novembra – kazao je Vučković, dodajući kako je bistu doniralo Udruženje boraca iz Bora.

Prisutne je pozdravio i predsjednik MZ “Ljubotinjsko-građanska” Čedomir Radoman, koji je kazao kako pokoljenja ne zaboravljaju brojne znamenite borce iz tog kraja.

Dan državnosti obilježava se u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država , a na isti datum 1941. počeo je opštenarodni ustanak protiv okupatora.

I.J. / RTV Cetinje

Read 1415 times