srijeda, 14 jun 2017 11:53

MZ „Rijeka Crnojevića“: Prioritet obnova puta do Ulića

Mjesna zajednica „Rijeka Crnojevića“ jedna je od naseljenijih na području Cetinja. Središte Riječke nahije, prema riječima predsjednika te mjesne zajednice Predraga Ivanovića, ima stotinak stalnih stanovnika.

Ivanović za RTV Cetinje ističe kako se prioriteti rada MZ odnose na poboljšanje uslova u oblasti turizma. Za to je, smatra Ivanović, neophodno ulaganje u elementarnu infrastrukturu, s obzirom da sami sadržaji u Rijeci Crnojevića postoje.

Rijeka Crnojevića ovu sezonu dočekuje sa povećanim smještajnim kapacitetima, turistima su na usluzi taksi čamci za vožnju po jezeru i restorani sa ponudom specijaliteta iz ovog kraja – kaže predsjednik MZ „Rijeka Crnojevića“ za RTV Cetinje.

Spram toga, kako ističe Ivanović, ni predstojećoj sezoni nije prethodilo blagovremeno koncipiranje plana aktivnosti.

Sezona je počela, a ne postoji plan. Svake godine je ista priča, a ja smatram da sve aktivnosti koje se tiču Rijeke Crnojevića mogu biti planirane na vrijeme, uz koordinaciju svih nadležnih strana – smatra on.

Prošle godine, u novi vodovodni sistem u Rijeci Crnojevića uloženo je oko sto hiljada eura. Istovremeno, u suterenu stambene zgrade otvoreni su komercijalni sadržaji. Ivanović naglašava kako to potvrđuje da Rijeka Crnojevića ima pažnju nadležnih, ali napominje da postoji još prioriteta.

Ključni problem sada je put do Cetinja, odnosno dionica od Rijeke Crnojevića do Ulića. Tim putem turisti teško mogu doći, autobusi već godinama saobraćaju iz pravca Carevog Laza. Svi govore da je ovdje lijepo, ali od toga što nas neko hvali, mi nemamo boljitak. Dakle, poslije ovoga što je urađeno, naredni prioritet treba da bude dionica puta ka Ulićima – smatra Ivanović.

On podsjeća i na ranije projekte, poput tri miliona vrijednog uređenja šetališta. Upravo takvi radovi, kaže Ivanović, vraćaju Rijeci Crnojevića život.

Mjesna zajednica, ipak, tek ima savjetodavnu ulogu.

Mi nemamo određene ingerencije, usljed čega smo oslonjeni na donacije i na pomoć lokalne uprave. Dakle, mi možemo da predlažemo, ali ne i da finansiramo. U proteklom periodu smo imali podršku grada, finansirana je gradnja novog vodovoda, što je za nas bilo pitanje od vitalnog značaja. Ali, moramo raditi i dalje, pomenuo sam put, postoji i problem sa napajanjem električnom energijom – zaključuje on.

Među stanovništvom u MZ „Rijeka Crnojevića“, dominantna je starija populacija.

I. Jabučanin / RTV Cetinje

Read 712 times