srijeda, 26 jul 2017 10:01

Treća sezona u Lipskoj pećini: Staza od ove godine duga 600 metara

Ovog mjeseca obilježene su dvije godine od otvaranja Lipske pećine. I ova godina donijela je novine u ponudi i to "Pećinsku turu" u dužini od 600 metara, koja je prilagođena svim uzrastima i "Ekstremnu turu" namijenjenu avanturistima.

Direktorica marketinga preduzeća „Lipska pećina” Milena Raičević kaže za Radio Cetinje da je tokom dvije protekle godine jedinu pećinu u Crnoj Gori osposobljenu za speleološki turizam posjetilo preko 30.000 ljudi, i to uglavnom stranih državljana.

Ove godine, posebna pažnja bila je usmjerena na edukaciju mlađe populacije, pa su u tom pravcu realizovana i brojna predavanja, ne samo o Lipskoj pećini već i o speleologiji uopšte. Organizovali smo i posjete učenika cetinjskih, ali i škola iz ostatka Crne Gore - navodi Raičević.

Ona kaže da se tursitički potencijal pećine, zapravo, ogleda u tome tome što spaja istorijske osobenosti, kulturu podneblja i same prirodne ljepote kojima obiljuje.

Posjeta pećini nije samo šetnja kroz utrobu zemlje. U cilju kreiranja priče naših vodiča, odrađena su istraživanja, kako dokumentovanih zapisa, tako i legendi i priča iz naroda i na taj način, stvorili smo jednu originalnu cjelinu. Mještani Dobrskog sela moraju biti u pričama vodiča. Na prvom mjestu, oni su ti koji su je otkrili, koristili je za snabdijevanje pitkom vodom, ali i ostavili u nasljeđu nazive za izvorišta poput, Ikona, Blizanci, Gusle, Krokodil i mnoga druga. Pored tih imena, koje su dali stari Crnogorci, tu su i nazivi pećinskih ukrasa, stalaktita i stalagmita, koje su dali speleolozi - objašnjava Raičević.

Lipska pećina otkriva ljepote kakve samo priroda može da stvori. Njena jedinstvenost je u činjenici da se tokom prvih 300 metara ture mogu vidjeti svi ukrasi zbog kojih bi u nekoj drugoj pećini trebalo pješačiti i po nekoliko kilometara.

Od ove sezone, posjetioci koji odluče da prošetaju do kraja nove staze, mogu vidjeti i ukrase koji se zovu Gusle i Zmija. Poseban dragulj jeste impresivna Njegoševa dvorana u kojoj se održavaju i razne prigode, kao što je bio koncert muzičke škole iz Kotora „Zvuci Lipske pećine”, ili recimo, nastup operskih diva – kaže ona.

Zimi ova pećina ima posebnu draž, a mnogi tvrde da je to period kada je i najljepša. U sezoni kiša snažna su naviranja vode, često u obliku vodopada, puneći na taj način jezero i bunar. Ukupna dužina istraženih hodnika pećine iznosi oko 2.500 metara. Na putovanje ispod površine zemlje, gdje je temperatura tokom cijele godine  između 10 i 12 stepeni, posjetioci ovog ljeta mogu krenuti svakog dana u 10, 11:30, 13,14:30 i 16 časova.

Važno je pomenuti da je Lipska pećina objekat sezonskog karaktera koji radi od aprila mjeseca pa do prvoga snijega. Recimo, pretprošla sezona je završena je tek u januaru - zaključuje Raičević.

Prirodno dobro Lipska pećina je putem privatno-javnog partnerstva dato na korišćenje Turističkom preduzeću „Lipska pećina" na razdoblje od 25 godina.

Podsjetimo, pećina koja se nalazi u zaseoku Lipa iznad Dobrskog sela, prvi put je valorizovana 1918. godine, kada su je Austrougari otvorili za posjetioce, a tokom izvjesnog perioda bila je otvorena i nakon Drugog svjetskog rata.

N. Kašćelan / RTV Cetinje

Read 717 times