subota, 29 jul 2017 13:09

Na Dvorskom trgu održan peti Sajam suvenira (VIDEO)

Peti Sajam suvenira na Dvorskom trgu okupio je danas oko 20 crnogorskih izlagača, koji su svoje proizvode predstavili na desetak štandova.

U ponudi su bili proizvodi iz domaće radinosti i različite rukotvorine, među kojima i crnogorska narodna nošnja sa elementima zlatoveza, upotrebni predmeti od drveta u duborezu, makete starih kuća i kulturnih spomenika Crne Gore, prirodna kozmetika na bazi bilja i meda, te predmeti urađeni tehnikom dekupaž.

Danas smo peti put na sajmu na Cetinju, a sa nama su žene preduzetnice sa Cetinja, sa primorja, iz Podgorice i cijele Crne Gore. Prisutno je oko 20 izlagača, prevashodno onih koji se bave domaćom radinošću, uz poseban akcenat na suvenire – kazala je predsjednica Skupštine Udruženja “Žensko preduzetništvo Cetinje” Njegosava Vujanović.

Među izlagačima je i ove godine bila Jadranka Pravilović iz NVO “Ognjište”, koja je kazala kako najmanja maketa tradicionalne crnogorske kuće košta pet eura, a najveće i do 150.

Bavimo se izrađivanjem maketa i trudimo se da na taj način promovišemo nematerijalnu kulturnu baštinu Crne Gore. Počeli smo sa tom crnogorskom starom kućom, a potom odradili i nekih pedesetak maketa značajnih kulturno istorijskih spomenika u Crnoj Gori – rekla je Pravilović.

Vesna Tomanović iz Udruženja “Žensko preduzetništvo Cetinje” danas je predstavila tradicionalnu crnogorsku košulju, jaketu sa zlatnim vezom, te elemente crnogorskog veza na upotrebnim predmetima poput narukvica i futrola.

Ako je pamučna, crnogorska košulja košta 60 eura, a ako je svilena onda 1oo. Svila je prizrenska, ručno tkana, vrlo rijetk, pa je i sam proizvod raritet – rekla je Tomanović.

Na izložbenom štandu Dragane Ivanović iz Podgorice mogli su se naći prirodni proizvodi na bazi meda i bilja.

Danas izlažemo prirodne meleme i kreme od pčelinjih proizvoda I ljekovitog bilja . Sve je prirodno i ispitano od Instituta za javno zdravlje. Pored toga, imamo domaći med, preparate za jačanje imuniteta, kao i tinkture na bazi alkohola i bilja koje se koriste za jačanje organizma – istakla je Ivanović.

U organizaciji Udruženja “Žensko preduzetništvo Cetinje” i podršku Turističke organizacije, događaj je upriličen u sklopu programa “Ljeto u Prijestonici”.

I.P. / RTV Cetinje

Read 714 times