utorak, 01 avgust 2017 14:22

MZ "Dobrska Župa": Dijele sudbinu većine crnogorskih sela

Mjesna zajednica „Dobrska Župa“, u čijem su sastavu, uz istoimeno mjesto, Peleš, Piperi Dobrski, Zagora, Češljari i Đalci, dijeli sudbinu većine crnogorskih sela.

Prema riječima predsjednika te mjesne zajednice Mila Pejovića, na pomenutom području stalno je naseljeno oko 50 domaćinstava, a uglavnom je riječ o starijoj populaciji. Konstantno odseljavanje, dodaje on, veliki je problem i u tom kraju.

Bez obzira što u samom mjestu imamo fabriku vode, Dobrska Župa je bezvodan kraj. Imamo interesovanje mladih koji žele da se vrate selu, ali o tome ne možemo konkretno govoriti ako im ne obezbijedimo osnovne uslove. Pod tim mislim na rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, putne infrastrukture, ali i problema u snabdijevanju električnom energijom – kazao je Pejović gostujući na Radiju Cetinje.

Iz MZ „Dobrska Župa“ ističu kako već imaju plan za rješavanje dijela pomenutih problema.

Prioritet za naredni period je da organizujemo sastanak sa rukovodstvom fabrike vode, kako bi zajedno našli način za rješavanje problema vodosnabdijevanja sela. Ipak se ta fabrika nalazi u samom srcu sela, a mi do danas nijesmo imali mnogo koristi od toga. Uvjeren sam da ćemo zajedno naći rješenje – istakao je Pejović.

On je najavio i kako će uskoro biti formirani savjeti mjesnih zajednica Katunske i Riječke nahije, koji će biti zaduženi da izrade projekat vodosnabdijevanja na ruralnom području.

Kada je riječ o ostalim planovima, u MZ „Dobrska Župa“ vjeruju kako i na tom području postoji potencijal za razvoj eko turizma. No, i takve ambicije, takođe, zavise od stvaranja preduslova, među kojima je, dodao je Pejović, vodosnabdijevanje prvi na listi.

U prethodnim tekstovima, "Cetinjski list" predstavio je aktivnosti mjesnih zajednica "Rijeka Crnojevića", "Bokovo", "Ćeklići", "Njeguši" i "Bajice".

I.J. / RTV Cetinje

Read 385 times