subota, 12 avgust 2017 09:59

Cetinjska pedijatrija: Posvećeni djeci, nedavno obnovljen i dio inventara

Radio Cetinje proteklih je dana nastavio predstavljanje odjeljenja Opšte bolnice “Danilo prvi”, a naš gost ovog je puta bio načelnik odjeljenja pedijatrije dr Đuro Latković.

Gostujući u emisiji “Aktuelno” on je kazao kako je dječje odjeljenje ovih dana ispunjeno do posljednjeg mjesta, a najčešće su u pitanju gastrointestinalni problemi, koji su i karakteristični za avgust. Uz to, Latković je istakao kako je ovih dana povećan broj porođaja, a govorio je i o samim uslovima za boravak pacijenata na pedijatriji.

Ovih dana aktuelan je rota virus, koji izaziva povraćanje i dijareju. Nema mjesta većoj panici, ali roditelji moraju voditi računa o higijeni djece, a neophodno je i što češće pranje ruku. Preporučljivo je izbjegavanje plaže u dužem intervalu i pretjerani boravak na suncu, uz obavezu da se pije što više tečnosti. U slučaju kada dijete uporno povraća, neophodno je da se roditelji odmah obrate ljekaru. Apelujem na roditelje da ne daju djeci antibiotike samoinicijativno i da ne traže savjete na internetu – kazao je dr Latković.

Inače, on je na čelu cetinjske pedijatrije od 2004. godine. Na pitanje kakvi su uslovi na tom odjeljenju, dr Latković kazao je kako su oni dobri, te da je u nedavnom periodu obnovljen dio inventara.

Putem sponzora, obezbijeđeni su novi inkubatori, dio namještaja, a renovirani su i toaleti. Prostor je bogatiji i za nove televizijske prijemnike. Imamo dobru saradnju sa Ministarstvom zdravlja, a raspolažemo gotovo svim potrebnim ljekovima i ostalim medicinskim materijalom – istakao je on.

Uz dr Latkovića, na dječjem odjeljenju rade još dva pedijatra – dr Ivan Ivanović i dr Marina Vujović.

Osim njih, imamo i vrhunski tim medicinskih sestara, koje imaju bogato radno iskustvo – dodao je on.

Načelnik cetinjske pedijatrije ističe i podatak kako se najveći procenat djece zbrinjava na dječje odjeljenje, odnosno da je mali broj onih koje upućuju na tercijarni nivo zaštite.

Uz pomenuto, naš sagovornik istakao je i da na odjeljenje pedijatrije dolaze i djeca iz okolnih gradova. Prema statistici iz posljednjeg perioda, oko 30 odsto pacijenata dolazi sa strane – najviše ih je iz Budve, a nerijetko i iz Podgorice.

U proteklom vremenu, Radio Cetinje razgovarao je sa načelnicima odjeljenja ginekologije i hirurgije.

M. Todorović / RTV Cetinje

Read 1397 times