nedjelja, 13 avgust 2017 10:36

MZ "Ljubotinjsko - građanska": Povratak moguć, ali samo ako budu stvoreni uslovi

Mjesna zajednica „Ljubotinjsko – građanska“, u čijem je sastavu 17 sela i zaseoka ili, kako kažu, 37 bratstava, danas ima pedesetak stalnih stanovnika.

Kao opština, Ljubotinj je 1931. godine imao 3.117 žitelja, a veliki pad populacije dogodio se već nakon Drugog svjetskog rata – u kojem je taj kraj dao mnoge narodne heroje. Tako je već na popisu 1948. evidentirano 1.433 stanovnika. 

Za povratak, kako za Radio Cetinje kaže predsjednik MZ „Ljubotinjsko – građanska“ Čedomir Radoman, interesovanje postoji. Međutim, za to bi, smatra naš sagovornik, prvo trebalo obezbijediti elementarne uslove.

Prioritetni problemi su loša putna infrastruktura, vodosnabdijevanje, nepostojanje ulične rasvjete, loš telefonski signal i internet. Nekad smo na potezu od Hana Mašanovića do Podgora imali tri putara, a danas nemamo nijednog. Tražili smo makar jednog putara, ali za sada nema odgovora. Takođe, budžetom za ovu godinu, za mjesne zajednice je opredijeljeno 110 hiljada eura, a mi još čekamo svoj dio – ističe Radoman.

Prije nekoliko godina, obnovljen je spomenik, a zatim i mjesna čitaonica, inače jedna od najstarijih na području Cetinja. Ipak, u MZ „Ljubotinjsko – građanska“ smatraju kako radovi nijesu u potpunosti završeni.

Radova je u proteklom vremenu bilo. Ali, na nekim mjestima, kamen na spomeniku počeo je da tamni, a ni slova nijesu u najboljem stanju. Pisao sam na više mjesta, ali za sada nema odgovora. Čitaonica je sređena, ali prokišnjava – kaže on.

ljubotinj1

Radoman kaže kako su u MZ „Ljubotinjsko – građanska“ u proteklom vremenu imali korektnu saradnju sa lokalnom upravom, ali se nada da će ona u narednom periodu biti bolja.

Ovo područje je kroz svoju dugu istoriji dalo znamenite ličnosti koje su ostavile dubok trag u crnogorskoj istoriji. Zato, mislim da bi šira zajednica trebalo da se oduži našem selu. Za buduće vrijeme, planiramo preuređenje stare škole, gdje bi uspostavili zavičajni muzej. Iniciraćemo gradnju sportskog terena, na kojem bi 13. jula naredne godine organizovali sportske igre četiri nahije – ističe Radoman.

On je posebno govorio o objektu stare škole, u kojoj su znanje svojevremeno sticali Petar Lubarda, Peko Dapčević, Ljubo Vučković, Pero Ćetković i drugi. Jedna od ideja je i da, uz zavičajni muzej, u njoj djeluje likovna radionica u čijem bi radu učestvovali cetinjski studenti slikarstva.

Naši apetiti možda jesu veliki ali bilo bi dobro da se bar nešto od svega pomenutog uradi – zaključuje Radoman.

U MZ „Ljubotinjsko – građanska“ naglašavaju kako su već ušli u projekat izrade monografije plemena, te je pred njima obiman posao, koji će obuhvatiti čitavu istorju, koja se mjeri stoljećima.

Opširniji razgovor na programu je u srijedu na Radiju Cetinje ("Aktuelno", 12:00h, 17:00h).

U prethodnim tekstovima, predstavili smo aktivnosti mjesnih zajednica "Rijeka Crnojevića", "Bokovo", "Ćeklići", "Njeguši", "Bajice" i "Dobrska Župa".

I.J. / RTV Cetinje

Read 576 times