ponedjeljak, 14 avgust 2017 13:43

Perović: Posljedice požara biće i ekološke i ekonomske

Aktuelni i požari iz minulih tridesetak dana, uz ekonomske, imaće i ekološke konsekvence, što se prije svega odnosi na područje Nacionalnog parka „Lovćen“.

Uz to, ohrabrujuće ne izgleda ni vremenska prognoza za narednih desetak dana, s obzirom da djeluje kako će kiša još neko vrijeme zaobilaziti područje Cetinja.

Rano za preciznije procjene

O štetama koje su tokom julskih i avgustovskih požara nastale na području Cetinja rano je govoriti, tim prije jer su veliki požari i dalje aktivni. Međutim, već sada je izvjesno kako je u ogromnoj mjeri stradao šumski fond, i to prije svega u samom Nacionalnom parku „Lovćen“, gdje velika borba sa stihijom i dalje traje.

Da je još rano govoriti o preciznijim procjenama štete, slaže se i direktor NVO „Ozon“ Aleksandar Perović, koji za Radio Cetinje kaže kako je ipak jasno da će posljedice požara biti i ekološke i ekonomske.

Lovćen je ove godine izuzetno ugrožen i ekosistemi su poremećeni. Svi znamo koliko je vremena potrebno da jedno drvo izraste. Uz to, ako govorimo o procjenama štete, u obzir treba uzeti i troškove gašenja požara, a kao primjer ću navesti podatak iz susjedstva – u Hrvatskoj je šteta od šumskih požara procijenjena na oko pet miliona eura – kaže Perović.

Iz lokalne uprave Radiju Cetinje saopštili su kako će, po završetku kritične situacije, resorna komisija razmotriti pitanja nastale štete.

temperaturegrafika

Prognoze: Suvo i narednih dana

Kada je riječ o vremenskim prilikama, sudeći prema trenutnim prognozama, one ne djeluju ohrabrujuće. Naime, za narednih devet dana najavljeno je suvo vrijeme, kakvo je uostalom i prethodilo ovom periodu.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore jutros su Radiju Cetinje saopštili kako ovog mjeseca umalo nije nadmašena rekordna temperatura u našem gradu.

Najviša dnevna temperatura ovog ljeta na Cetinju izmjerena je šestog avgusta i iznosila je 38,8 stepeni. Apsolutni maksimum, zabilježen od 1946. godine, otkad se vrše mjerenja, na Cetinju je izmjeren sedmog avgusta 2012. godine i iznosio je 39,0 stepeni – kazali su nam meteorolozi.

Takve temperature, sudeći po sadašnjim prognozama, narednih dana neće biti dostignute, ali, sa druge strane, u najavi nema ni kiše, koja je u aktuelnoj situaciji prijeko potrebna.

I.P. – M.S. / RTV Cetinje

Read 528 times