srijeda, 11 oktobar 2017 11:47

MZ "Čevo": Ključna pitanja voda i rasvjeta

MZ "Čevo": Ključna pitanja voda i rasvjeta FOTO: GSV

Mjesna zajednica “Čevo“, u čijem su sastavu Resna, Velestovo, Donji kraj, Boričkov do, Prediš, Barjamovica, Donja i Gornja Markovina, Donja i Gornja Lastva i Ožegovice, najveća je na području Cetinja.

Glavni problemi, prema riječima predsjednika MZ „Čevo“ Radomira Vulaša, već decenijama su struja, voda i putna infrastruktura.

Potrebno je dosta ulaganja da bi Čevo postalo lijepo mjesto za život, smatra Vulaš, ističući kako je vodovodna mreža napravljena još 1932. godine. U nju je, kako kaže, zadnji put investirano prije više decenija, kada je zamijenjen dio cijevi i napravljen rezervoar za vodu, koji nije dovoljan za cijelo selo.

U Čevu tokom ljeta nema vode po tri mjeseca, ljudi imaju male bistijerne, a kako su napravili i kupatila više se troši, pa ostaju bez vode. Ovog ljeta je sigurno 300 cistijerni vode došlo na Čevo iz Cetinja, Nikšića i Danilovgrada, ne računajući požare koji su nas strašno opteretili - istakao je Vulaš.

lipskabanner

Kada je riječ o struji, Vulaš dodaje da je situacija takođe veoma kompleksna.

Čevo nema uličnu rasvjetu, kada prođete uveče i ne znate da ste prošli kroz selo. Domaćinstva imaju slab napon, potrebno je promijeniti kompletnu mrežu. Takođe, potrebno je asfaltirati put do Donjeg kraja, Barjamovice, te do Jame Čevske - naglasio je Vulaš.

On kaže i kako bi bilo neophodno asfaltirati prilaze do kuća, te zamijeniti javne česme koje su polomljene i dotrajale. Potrebno je, kako dodaje, renovirati Zadružni dom, školu koja je zatvorena, a selu je neophodna i kapela.

Čevo, po njegovom mišljenju, ima potencijala za turizam, ali turisti, kako ističe, nemaju gdje ni da ručaju jer postoje samo kafane, koje su u lošem stanju. Vulaš ističe kako je u planu realizacija projekata za koje je najavljena pomoć lokalne uprave.

Imamo par projekata koje smo pripremili i nadam se da će biti realizovani. Imamo obećanja Prijestonice Cetinje i gradonačelnika Bogdanovića, tako da se nadam da će Čevo za par godina izgledati drugačije - zaključio je Vulaš. 

U prethodnim tekstovima, predstavili smo aktivnosti mjesnih zajednica "Rijeka Crnojevića", "Bokovo", "Ćeklići", "Njeguši", "Bajice""Dobrska Župa""Ljubotinjsko-građanska" i "Konak".

S.L. / RTV Cetinje

Read 1485 times