utorak, 12 decembar 2017 14:51

Promovisana monografija Slobodana Boba Slovinića

Promocija monografije o umjetniku Slobodanu Bobu Sloviniću, priređena povodom šest decenija njegovog stvaralaštva, održana je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”.

Monografija je, prema riječima Slovinića, najobuhvatniji dokument o njegovom životnom putu i stvaralaštvu od gimnazijskih dana do danas. 

Ovo je dokument o šest decenija mog likovnog stvaralaštva, a djelimično i o mom veoma značajnom radu na polju primijenjene umjetnosti i publicistike – istakao je Slovinić.

Dokument je, prema riječima istoričarke umjetnosti Ljiljane Zeković, kruna šest decenija stvaralaštva koje je Slovinić ostvario u likovnoj umjetnosti, te oblastima primijenjenih umjetnosti, dizajna, grafičkog oblikovanja, enterijerskog dizajna, kao i kritičkih sudova naše aktuelne umjetničke scene.

Akcenat u ovoj monografiji stavljen je na Slovinićevo slikarstvo, koje zapravo predstavlja okosnicu umjetnikovog cjelokupnog stvaralaštva. Pored značajnog ostvarenja u drugim medijima on je duboko u svom srcu bio i ostao slikar. Onaj koji je svoj život, unutrašnje kognitivne i emotivne prostore projektovao u slikarsko djelo u kojem je nekad do bolne istine razgolitio svoju društvo – kazala je Zeković.

Istoričar umjetnosti i koautor retrospektivne izložbe Miloš Marjanović podsjetio je na višedecenijsko stvaralaštvo autora i njegovih preko 50 samostalnih i 300 kolektivnih izložbi.

Monografija predstavlja jedan iscrpan prikaz života i stvaralaštva umjetnika sa oko tri stotine reprodukcija iz svih faza stvaralaštva – naglasio je Marjanović.

Ovo je, prema riječima sekretarke Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica mr Nele Savković-Vukčević, prilika da se podsjetimo na trajanje, rad i sve divne misli o umjetnosti i slikarstvu.

Ovo je portret umjetnika, ali i nas koji smo njegovi savremenici. Umjetnik mnogo veće zadovoljstvo osjeća dok stvara djelo, a ne samo posmatrajući ga, tako da ja samo mogu da poželim da uživanje Slovinića još dugo traje i da ovakvih gozbi duha bude još mnogo - kazala je Savković – Vukčević.

Izdavač monografije je Narodni muzej Crne Gore, uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica. Retrospektivna izložba Slobodana Boba Slovinića biće otvorena do 31. decembra.

I.P. / RTV Cetinje

Read 179 times