četvrtak, 14 decembar 2017 19:57

U Matici crnogorskoj otvorena izložba Maje Čakalović

U Matici crnogorskoj otvorena izložba Maje Čakalović FOTO: P.S. / RTV Cetinje

Izložba “Trag vremena” umjetnice Maje Čakalović otvorena je večeras u cetinjskom ogranku Matice crnogorske.

Govoreći na otvaranju, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić kazala je da izložba ukazuje na strpljivo i dugotrajno ispitivanje jezičkih mogućnosti različitih materijala, na nevjerovatnu bliskost umjetnice sa materijalima.

izlozba2

Možemo da vidimo da je polazište Majinih radova u običnim upotrebnim svakodnevnim predmetima, koji pripadaju domenu primjenjene umjetnosti, ali ona te predmete prazni od utuilitarne svakodnevne upotrebe i daje im simbolički značaj - spajajući ono što je lično i intimno sa nečim što je univerzalno – kazala je Karadžić.

Istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov kazao je kako je Čakalović još u toku studiranja pokazivala svoju posvećenost i nesumnjiv talenat. Napominjući da je bio član komisije prilikom njene odbrane diplomskog rada, Čilikov je kazao da je to za njega bilo otkrovenje, da je već tada Čakalović odudarala od klišea i da je bilo jasno da se radi o talentovanoj umjetnici.

izlozba3

Maja Čakalović rođena je u Baru, a na Cetinju je završila Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ i Fakultet likovnih umjetnosti. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, a do sada je imala četiri samostalne izložbe. Dobitnica je godišnje nagrade za skulpturu Fakulteta likovnih umjetnosti, nagrade Hercegnovskog zimskog salona, te “Pro PR” nagrade za skulpturu.

M.Z. / RTV Cetinje

Read 452 times