petak, 22 decembar 2017 17:29

Otvorena izložba „Crnogorski guvernaduri 1717-1830“

Izložba „Crnogorski guvernaduri 1717-1830“, povodom 300 godina od osnivanja institucije crnogorskog guvernadurstva, otvorena je danas u Mermernoj sali Biljarde.

U okviru izložbe prezentovana je dokumentacija iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore na osnovu koje se može steći uvid u djelovanje guvernadura, a duh epohe dočaran je njihovim ličnim predmetima. Izložbu je otvorio autor i kustos Istorijskog muzeja Petar Lekić koji je pojasnio da su postojale tri porodice guvernadura.

Stalno se pominju dvije guvernadurske porodice, Vukotići i Radonjići, međutim često se zaboravlja i još jedna porodica pa ih je interesantno pomenuti, bratstvo Kovačevića.Interesantno je i to da nije pronađen nijedan dokument o njima, a sačuvano je da su u prvoj polovini 18 vijeka imali svog predstavnika Stefana Kovačevića - kazao je Lekić.

Teško da u crnogorskoj istoriji, prema riječima potomka jedne od guvernadurskih porodica Vukote Vukotića, postoji tema koja izaziva više kontroverzi od pitanja guvernadura.

Iako su imali više nego značajnu ulogu u stvaranju crnogorskog novovjekovnog društva istoričari su se nerado njome bavili, pa zbog toga danas u crnogorskoj istoriografiji ne postoji ni jedna monografija koja bi im bila posvećena - kazao je Vukotić.

Pojava guvernadura koji su obilježili čitav vijek naše istorije, kako je dodao, ostalo je neistraženo pitanje koje predstavlja istinski “underground“ temu naše istorije.

Posljednji guvernadur Vukolaj Vuko Radonjić će biti od strane suda crnogorskog osuđen zbog veleizdaje i biće prognan iz Crne Gore. Ono što mi danas iz istorijske perspektive možemo da kažemo je da upravo zbog te odluke suda mi imamo i formiramo sliku o guvernadurima. Nažalost, ta slika je pogrešna - istakao je Vukotić.

Izložba će biti otvorena tri mjeseca, a za to vrijeme biće organizovana javna stručna vođenja, predavanja i radionice.

S.L. / RTV Cetinje

Read 295 times