srijeda, 07 februar 2018 15:24

Počeo projekat "Dan umjetničkog obrazovanja" (VIDEO)

Projekat “Dan umjetničkog obrazovanja” počeo je danas u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom". U okviru projekta učenici osnovnih i srednjih škola besplatno će gledati prestave u tom pozorištu i posjetiti Narodni muzej Crne Gore.

Cilj projekta je, kako kažu u Zetskom domu, vraćanje mladih generacija pozorištu. Projekat će trajati do juna ove godine a, prema riječima portparolke pozorišta Jelene Marković – Čađenović, tokom njegovog trajanja, gotovo dvije hiljade đaka iz Cetinja, Berana, Bara, Danilovgrada i Podgorice imaće priliku za besplatno gledanje predstava.

Riječ je o učenicima osmog i devetog razreda osnovnih i prvog razreda srednje škole. Tokom projekta osnovci će biti u prilici da pogledaju stalnu postavku Narodnog muzeja Crne Gore, a nakon toga u Zetskom domu da pogledaju predstavu “Kapital djeca”, autorski projekat reditelja Petra Pejakovića i Dušana Murića , dok će srednjoškolci gledati predstavu “ Dokle pogled seže”, u režiji Arpada Šilinga, čijim je izvođenjem i počeo projekat – kazala je Čađenović.

Ona je dodala i kako je jedan od ciljeva projekta vraćanje prvobitne namjene Kraljevskom pozorištu "Zetski dom", kada nije bio samo teatar već kulturno – obrazovna institucija.

Kada je položen kamen temeljac 1884. godine , prije nego je došao Knjaz Nikola da sa kneževićem Mirkom, pokroviteljem Zetskog doma položi kamen temeljac, tu su bila djeca iz osnovne i srednje škole koja su bacala cvijeće i na taj način obilježila početak izgradnje. Dakle, djeca su obilježila početak izgradnje i sad se ovim projketom vraćaju na velika vrata – istakla je Čađenović.

Projekat organizuje Kraljevsko pozorište "Zetski dom" uz podršku Ministarstva prosvjete, Ministarstva kulture i Narodnog muzeja Crne Gore.


Read 174 times