četvrtak, 08 februar 2018 20:26

Koncert savremenih klasičnih kompozicija održan u Matici crnogorskoj (VIDEO)

Koncert savremenih klasičnih kompozicija održan je večeras u prostorijama cetinjskog ogranka Matice crnogorske u Njegoševoj ulici.

Publici se predstavio duo „NeSte“, koji čine virtuoz na harmonici Nemanja Potparić iz Pljevalja i pijanista Stevan Savić iz Gornjeg Milanovca. Duo je, prema riječima Potparića, nastao iz želje da publici predstave nešto novo, drugačiji i raznovrsniji repertoar, novi zvuk i sastav harmonika i klavir, koji se ne srijeće svakodnevno.

Ovo je program koji obuhvata kompozicije XX i XXI vijeka, a protkan je kompozicijama klasične muzike sa elementima tango i španske muzike - kazao je Potparić.

Na repertoaru dua „NeSte“ su kompozicije Pjacole, Derbenka, Hermose i Anđelisa, ali i srpskih kompozitora novije generacije Dalibora Đukića i Aleksandra Nikolića.

To je jedan standardni program. Ranije smo kroz naše solo nastupe i solo karijere svirali isključivo klasičnu muziku i vidjeli da ljudi, koji nijesu iz svijeta muzike, ne razumiju baš najbolje muziku baroka i klasicizma. Riješili smo da u program, koji inače izvodimo, ubacimo malo savremeniju muziku, koja je, slobodno mogu reći, dobro primljena kod publike i sa oduševljenjem je slušaju - naglasio je Potparić.

I pijanista Stevan Savić je mišljenja da publika pozitivno reaguje na djela savremene umjetničke muzike XX i XXI vijeka.

Dosta kompozitora, čija djela izvodimo, su i dalje živi, tako da oni znaju šta ljude trenutno privlači, šta slušaju i komponuju upravo tu vrstu muzike. Svima se svidjela, nijesmo naišli ni na jedan negativan komentar - istakao je Savić.

Duo „NeSte“ je održao brojne koncerte u Crnoj Gori i Srbiji, a nastupali su i u Hrvatskoj, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama širom Evrope. Koncert održan u cetinjskom ogranku Matice crnogorske dio je turneje po Crnoj Gori, u okviru koje su, uz Cetinje, nastupili i u Kotoru i Herceg Novom.

M.Sekulić / RTV Cetinje

Read 493 times