subota, 10 februar 2018 12:01

”Nouvelle Revue i Crna Gora 1879-1918”: Zbirka raznorodnih članaka o našoj državi

Upravo izašla iz štampe, knjiga Jasmine Tatar Anđelić „Nouvelle Revue i Crna Gora 1879-1918“ predstavlja zbirku prevedenih članaka o Crnoj Gori koji je ovaj eminentni francuski časopis objavio u navedenom periodu.

„Nouvelle Revue“ (Nova revija) je bio uticajan pariški društveni i književni časopis koji je osnovan u godini nakon Berlinskog kongresa, 1879. godine i koji je dvomjesečno izlazio sve do početka Drugog svjetskog rata. Osnovala ga je Žilijet Adam, književnica, republikanka, feministkinja i vlasnica jednog od najuticajnijih pariških salona, u namjeri da parira popularnom časopisu „Revue des deux mondes“ koji je smatrala previše konzervativnim.

Istražujući francusko-crnogorske veze na osnovu dostupne literature na oba jezika, ja sam se zainteresovala za posjetu Žilijet Adam Crnoj Gori, pa sam, tragajući za njenim tekstovima nastalim na tom putovanju, otkrila da primjerci „Nove revije“ sačuvani digitalnom fondu francuske Nacionalne biblioteke pod imenom „Gallica“ sadrže brojne tekstove o Crnoj Gori - kaže Tatar Anđelić u razgovoru za Radio Cetinje.

Devet od ukupno 60 članaka „Nove revije“ objavljenih u odabranom periodu su integralno posvećeni Crnoj Gori ili temama i ličnostima vezanim za njenu teritoriju. Zajedno sa izborom odlomaka iz osamnaest „Pisama o vanjskoj politici“ Žilijet Adam, ovi članci i sačinjavaju korpus publikacije.

Autorka naglašava da su odabrani i prevedeni članci tematski raznorodni.

Kao što se može i očekivati, među njima su najzastupljeniji putopisi ili kvaziputopisi. Pored putopisa u kojima se detaljno opisuje ljepota Crne Gore, izgled prijestonice ali i ostalih krajeva, vojne sposobnosti, mentalitet, vladalačke vještine ali i karakterne osobine crnogorskog kralja, u „Novoj reviji“ ima tekstova tekstove koji su vojno strateškog ili pravno-političkog karaktera ,  kritike umjetničkih djela ili biografski prikazi zanimljivih ličnosti - kaže ona, uz napomenu kako je ideja bila da prevedeni članci budu poređani hronološki, prema godini objavljivanja.

Prevodilački pristup nije bio etnocentričan, a namjera autorke Jasmine Tatar Anđelić nije bila da laska ukusu čitaoca i po svaku cijenu tekst prevoda prilagodi savremenicima ili modernom jezičkom izrazu. Knjiga „Nouvelle Revue i Crna Gora 1879-1918“ izašla je u izdanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

M.Z. / RTV Cetinje

Read 252 times