utorak, 13 februar 2018 13:59

"Zetski dom" lider novog prekograničnog regionalnog projekta

Kraljevsko pozorište “Zetski dom“ biće lider novog regionalnog prekograničnog EU projekta. Kako je saopšteno, u pitanju je projekat pod nazivom ADNICH, a riječ je o prekograničnoj saradnji Italija- Albanija - Crna Gora.

Cilj projekta, kako je saopšteno iz Zetskog doma, je stvaranje mreže na južnom Jadranu između Italije, Albanije i Crne Gore, koja će se prvenstveno baviti promocijom nematerijalnih kulturnih dobara ovih zemalja kroz umjetnost i pozorište. Projekat će u fokusu imati zaštitu različitosti u ekspresijama tri naroda, identita i tradicije, a u cilju stvaranja novog, inovativnog preko-graničnog proizvoda.

Program predstavlja sa jedne strane veličanje mediteranske kulture, a u isto vrijeme tretira probleme koji postoje u ovom podneblju, kao što su problemi među entničkim manjinama, dolazak i integracija emigranata, odnosi i razlike među polovima, u smislu postojanja patrijarhalnog sistema, koji će, ukoliko se budu pravilno tretirali, omogućiti nove umjetničke i kulturne izazove u smislu pozorišnih produkcija. Kroz projekat ADNICH ove teme će biti tretirane i promovisane u širem internacionalnom prostoru - saopšteno je iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Partneri Zetskom domu biće Međunarodni teatarski institut, Univerzitet Salento (odjeljenje za istoriju, društvo i humanističke studije) iz Italije, kao i Opština Pogradec i FDU Tirana iz Albanije.

Vrijednost projekta je milion eura i trajaće dvije godine.

I.J. / RTV Cetinje

Read 163 times