utorak, 08 avgust 2017 19:01

Mirjana Marsenić Vujović: Za mene je slika život

Slikarka Mirjana Marsenić Vujović, koja će sjutra imati prvu izložbu u Crnoj Gori nakon tri godine, danas je bila gošća Radija Cetinje.

Nakon više uspješnih izložbi u inostranstvu, ona će sjutra predstaviti svoje radove u Baru, a izložba nosi naziv „Utisak prirode“. Na izložbi, koja će u Dvorcu kralja Nikole biti otvorena u 21 čas, naći će se njenih 13 velikih formata.

To su radovi koje sam već izlagala u inostranstvu, u galeriji „Hille & Zotova“ u Amsterdamu, u „Ca' Zanardi“ u Veneciji, kao i platna koja sam izlagala u Londonu u galeriji "106" sa kojom imam veoma dobru saradnju – kaže Marsenić Vujović.

Inspiraciju, kako ističe, nalazi u odnosima čovjeka i prirode. Smatra da je čovjek dio prirode, na što često znamo zaboraviti. Zbog toga se danas sve više javljaju i psihički i fizički problemi. Čovjek mora naći svoj mir, navodi ona, a jedini način je taj da sagleda samog sebe i usaglasi se s prirodom. Tada je, dodaje ona, saglasan i sa sobom i sa kosmosom i sa svojom okolinom.

Prosto želim da zaustavim savremenog čovjeka na momenat i da ga okrenem prirodi. Da sagleda sve te djeliće, elemente, koji ga okružuju, a koje od žurbe u postizanju ciljeva nije u mogućnosti da vidi. Da vidi što propušta usljed neke brzine, obaveza – ističe ona.

Stvaranju pristupa veoma ozbiljno i smatra da je teza kako raspoloženje utiče na sliku samo priča netalentovanih ljudi.

Kad ozbiljan umjetnik počinje da istražuje, tu ne postoji ni raspoloženje ni neraspoloženje, ni trenutna inspiracija. Tu je predani rad, pripreme, sati koji moraju da se ispoštuju. Nimalo jednostavan proces. Za mene je slika život – naglašava Marsenić Vujović.

Komentarišući scenu u Crnoj Gori, ona je rekla da je odnos prema likovnim umjetnicima loš. Kada glumci nastupaju – kaže ona – imaju honorar, kao i muzičari, a slika je potpuno drugačija kada su likovni umjetnici u pitanju.

Likovni umjetnik treba da dođe, da donese radove, da zove novinare... i na kraju treba da ostavi organizatoru neki svoj rad. To je ponižavajuće – smatra ona.

Izuzetaka, zaključuje naša sagovornica, ima – i oni obezbjeđuju uslove dostojne umjetnika. Zato se, dodaje, i odazvala Barskom ljetopisu, selektoru Milovanu Lutovcu.

S.L. / RTV Cetinje

Read 786 times