petak, 08 septembar 2017 09:38

U galeriji "Miodrag Dado Đurić” otvorena izložba Krsta Andrijaševića

Izložba crteža Krsta Andrijaševića pod nazivom “Lica – ogledala”otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”.

Riječ je o, kako je kazala kustoskinja izložbe, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, jednom od najneobičnijih umjetnika na crnogorskoj likovnoj sceni.

- Andrijašević je prije svega vajar ali osim što vaja on slika i crta i večeras ovdje možemo da vidimo njegova dva ciklusa crteža - ciklus “Lica - ogledala” i ciklus “Podijeljenih ličnosti”. Ono što je svima očito je umjetnikova posebna fascinacija čovjekom naročito njegovim licem na kojem se najizrazitije vide svi oni suštinski sadržaji kao što su radost, tuga, uzlet, pad, život, eros, smrt, podijeljenost, tragedija… Međutim svi ti suštinski sadržaji kod njega nijesu u koliziji nego stvaraju harmoničnu cjelinu – kazala je Karadžić.

Andrijašević, prema njenim riječima, koristi veoma jednostavne načine izražavanja koji su negdje bliski primitivnim formama, arhetipskom ili dječjem crtežu.

Pada mi na pamet Andrićeva misao da se zvjezdanog neba i ljudskog lica čovjek nikad ne može dovoljno nagledati pa tako imam utisak i za Krsta da se on nikad ljudskog lica ne može dovoljno nagledati. Nezasito gledanje lica čija morfologija se uvijek svodi na nekoliko suštinskih elemenata, nos, usta, oval, kao i potreba da se lice fiksira, zadrži i upamti duže od trenutka u kom je izgledalo na jedan, jedinstveni način, u svojoj beskrajnoj promjenljivosti, nagoni umjetnika u recentnim crtežima na brisanje svega ostalog iz vidnog likovnog polja i svođenje lica na arhetipski znak – kazala je Karadžić i najavila da je u pripremi monografija Andrijaševićeve umjetnosti.

Izložba će biti otvorena do petog oktobra.

I.J. / RTV Cetinje

Read 241 times