nedjelja, 10 septembar 2017 20:44

Francuski "Skakači na štulama" oduševili posjetioce na Dvorskom trgu

Ulični performans "Skakači na štulama" održan je večeras na Dvorskom trgu, u okviru Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT), koji je prije dva dana počeo u Podgorici.

performans2

Francuski artisti Kristofer Korno i Tomas Romeo uspjeli su performansom da dočaraju duh Pariza, kojem su se najviše obradovali mališani, a pozitivne reakcije nijesu izostale od starijih sugrađana. Neki od njih bili su i akteri večerašnje zabave na trgu. Naš sugrađanin Ilija Marković kaže da je uživao u predstavi.

Perfektno! Oduševljen sam. Ovo su pravi umjetnici i nadam se da će češće gostovati na Cetinju - kazao je on.

performans3

Prema riječima direktora Turističke organizacije Oskara Hutera, osnovna zamisao je da grad dobije ponudu koja nije uobičajena, a zavisno od reakcije publike tokom trajanja festivala, manifestacije ovog tipa biće nastavljene i u narednom periodu.

Sa direktoricom ovog festivala Anom Vukotić postigli smo dogovor da, pored Podgorice i Kotora, i Cetinje bude uključeno u FIAT-ov ovogodišnji program. Smatram da inostrana gostovanja eksperimentalnih pozorišta doprinose razumijevanju savremene teatarske prakse. Na taj način želimo da uvežemo institucije sa umjetnicima, a osim toga otvara se i mogućnost da nove generacije stasavaju u umjetnike sličnog profila - rekao je Huter.

performans4

U sklopu festivala biće održan i multimedijalni poetski performans "Slow Show FM", koji je predviđen za srijedu, sa početkom u 19 časova. Dan kasnije, opet na Dvorskom trgu, slijedi i francuski program "Bračne svađe", zakazan za 19 časova.

M.T. / RTV Cetinje
Foto: P.S.

Read 655 times