utorak, 12 septembar 2017 15:18

Preksjutra premijera komada "Noć": Priča o porodici i osvajanju slobode

Premijerom predstave "Noć", u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom" u četvrtak će početi ovogodišnji MIT festival.

Komad je, po tekstu Aleksandra Radunovića, u dramatizaciji Boža Koprivice, režirao Andrej Cvetanovski. Uloge tumače Petar Božović, Ana Vujošević, Nikola Perišić i Marko Todorović.

Predstava, kako su saopštili akteri, govori o rasutoj ljubavi i izgubljenom vremenu u životu.

Siguran sam da porodica, odnosno ono što podrazumijeva odrastanje i život u takvoj zajednici, u najvećoj mjeri određuju čovjeka, pa ne čudi što su se mnogi velikani dramske književnosti, od Eshila, Sofokla i Euripida, preko Šekspira i Molijera, do Ibzena, Čehova i mnogih drugih, bavili upravo fenomenom porodičnih odnosa. Na kraju krajeva, ljudski voajerski impuls je najčešće usmjeren ka onim najintimnijim i dobro skrivanim događajima u čovjekovom životu, pa mi se čini da arhetipske slike  odnosa majka-kćerka, otac-sin i obratno,  u velikoj mjeri odslikavaju ono što se dešava na širem planu kad su u pitanju međuljudski odnosi. Zbog toga je , u pokušaju osvjetljavanja prirode čovjekove, porodica oduvijek bila važna i relevatna tema - kazao je uoči premijere pisac Aleksandar Radunović. 

Jedna od tema komada je i - osvajanje slobode.

U kamernoj i velikoj drami ima patosa i ponosa, blagosti i ujeda, obigravanja i nadigravanja. Ima i humora, odloženog humora koji zapadne u grlo. Na probama je bilo čegrsti i varničenja, ali više truda i radosti prepoznavanja. A što smo učinjeli – reći će gledaoci, naši najdraži gosti - rekao je dramaturg predstave Božo Koprivica.

U pitanju je, kako smatra reditelj, odličan tekst. 

Ovo je priča o sudaru stare tradicije i novog vremena, u tom balansu nalazi se umjetnost življenja na Balkanu. Ovaj tekst je o tome. Kako da se nađemo u tom razdoru onoga što je bilo i što dolazi - istakao je reditelj Andrej Cvetanovski.

U komadu Noć glumac Petar Božović tumači lik Draga, čovjeka na umoru, koji je stvorio imetak, ali i preuzeo svu vlast u porodici, udaljivši se tako od svoje djece.  

Srećan sam što sam poslije 10 godina ponovo na Cetinju, da osvježim stara prijateljstva, da se nađem ponovo u ovom prekrasnom pozorišnom dragulju, Kraljevskom pozorištu "Zetski dom". Pisac se hrabro uhvatio sa problemom koji je tu pred nama, pravimo se često da je i ne primjećujemo - kazao Božović.

Muziku za predstavu komponovao je Rambo Amadeus.

Tekst drame sam doživio kao kritički presjek društva u sadašnjem trenutku, gdje se sukobljavaju tradicionalna i savremena etika, pa sam onda i odlučio da muzika u sebi sadrži i tradicionalnu i modernu muziku  koje pokušavaju da čine jednu složnu cjelinu - rekao je on.

Scenografiju za predstavu potpisuje Sergej Svetozarev, kostimografiju Lina Leković, a dizajn svijetla Milčo Aleksandrov.

 R.C.

Read 216 times