srijeda, 11 oktobar 2017 10:12

Sreten Vujović najavio novu zbirku poezije

Cetinjski književnik Sreten Vujović uskoro će objaviti novu zbirku pjesama ,,Pejzaž bez prostora II – Poredak haosa”. Tim povodom, on je bio gost Radija Cetinje.

Pjesme u najnovijoj zbirci, prema riječima Vujovića, obrađuju sve čime se bavio kroz dugogodišnje pjesničko stvaralaštvo.

Moje pjesme ne tretiraju svakodnevne stvari, a ako tretiraju, onda je to u nekom drugom značenju. Moja poezija ne govori o leptirićima, proljeću, prvom svanuću, zapravo govori upravo o tome, ali na potpuno drugačiji način. Iz mene izvire potreba da progovorim o nečemu što bi imalo neke univerzalne vrijednosti, ali da to ne bude samo stvar trenutka - kazao je Vujović.

lipskabanner

Njegova poezija i prozni radovi prevođeni su na engleski, njemački, italijanski, poljski, francuski, rumunski , makedonski, albanski, slovenački i bjeloruski jezik. Zastupljen je u nekoliko zbornih knjiga poezije i nekoliko antologija na crnogorskom i drugim jezicima. Dobitnik je i najvećeg priznanja svog rodnog Cetinja, Trinaestonovembarske nagrade za 2001. godinu. Vujović, međutim, smatra da je više uvažen u drugim sredinama nego u rodnom gradu.

Nikada nijesam doživio da mi ovaj grad organizuje promociju knjige ili autorsko veče. A to su mi organizovali Makedonci, Njemci, Italijani, Rumuni... grad Podgorica mi je organizovao četiri promocije knjige i autorske večeri. Mislim da je takvo ophođenje prema meni loše za kulturu - istakao je Vujović.

Sreten Vujović rođen je 1957. godine na Cetinju. Jedan je od osnivača Nezavisnog društva crnogorskih pisaca i Crnogorskog PEN centra, čiji je ujedno i prvi generalni sekretar. Član je Hrvatskog PEN centra, Matice Muslimanske i jedan od inicijatora osnivanja Matice Crnogorske. Kao predstavnik Crnogorskog PEN centra potpisnik je Odluke o osnivanju Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, čiji je član postao 2016. godine.

M.T. / RTV Cetinje

Read 393 times