četvrtak, 12 oktobar 2017 13:14

Milorad Popović dobitnik Njegoševe nagrade

Međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade je na današnjem zasijedanju u Ministarstvu kulture na Cetinju donio odluku da se Njegoševa nagrada za 2017. godinu dodijeli crnogorskom književniku Miloradu Popoviću, za roman “Čovjek bez lica”, objavljen 2016. godine u izdanju “Omladinskog kulturnog foruma” sa Cetinja i Frakture iz Zagreba.

Ta informacija upravo je saopštena iz Ministarstva kulture.

Inače, Žiri je raspravljao o 21 prijedlogu koje su kandidovali selektori iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Potom je u kontekstu vrednovanja estetskih dostignuća napravljen uži izbor od 11 kandidata za dodjelu ovog prestižnog međunarodnog priznanja - Enes Karić, Damir Ovčina, Ivan Teofilov, Vlada Urošević, Goran Vojnović, Jani Virk, Borislav Radović, Svetislav Basara, Slobodan Šnajder, Sreten Perović i Milorad Popović - saopšteno je iz Ministarstva kulture.

lipskabanner

Žiri je, kako je saopšteno, tu listu javnim glasanjem sveo na uži izbor u koji su ušli Vlada Urošević, Slobodan Šnajder i Milorad Popović.

Nakon toga je tajnim glasanjem, većinom sa 6 od 7 glasova, odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli književniku Miloradu Popoviću iz Cetinja - navefeno je u saopštenju.

Žiri su činili predsjednik Bogomil Đuzel (Makedonija), Ivan Lovrenović (Bosna i Hercegovina), Rusanka Lyapova (Bugarska), Dušan Šarotar (Slovenija), Jovica Aćin (Srbija), Miljenko Jergović (Hrvatska) i Vlatko Simunović (Crna Gora).

R.C.

Read 332 times