četvrtak, 12 oktobar 2017 17:32

Aleksandar Radunović Popaj: Naš film pomjera granice

U susret večerašnjoj premijeri filma „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“ scenarista i producent Aleksandar Radunović Popaj bio je gost emisije „Aktuelno“.

Prvi dugometražni film nakon više od 20 godina karijere, kako je najavio, daleko je od onoga što publika od njih očekuje.

Za ove prostore jeste malo čudan. Nekome će se učiniti da je, recimo, brutalan. Treba pozvati ljude da ga odgledaju i vide da li je to ono što su očekivali. Kakav god da je, ovo je cetinjski proizvod ‘od a do š’, i u autorskom i u produkcijskom smislu. On će jednog dana govoriti o vremenu u kojem živimo. Probali smo da ponešto kažemo. Ko što razumije, na njemu je – kazao je Radunović.

Film crnogorskih “Pajtonovaca”, na nedavno završenom Sarajevo Film Festivalu, okarakterisan je kao “komedija koja pomjera granice” ili „najbrutalnija krimi - komedija od kada je propala Juga“.

Moguće je da ovaj film pomjera granice. On jeste kriminalistički, on jeste komedija, ali pitanje je do koje granice. Bitno je samo reći da smo ga mi radili! Vrlo smjelo tvrdim, da nešto slično, nije snimano na EX-YU prostorima, i to ne u smislu kvaliteta – objasnio je Radunović.

lipskabanner

Priča se vrti oko dva nesposobna detektiva, čuvara zakona. Oni su hrabri, ali nesposobni i pokušavaju riješiti slučaj ubistva. Pored standardnog pojavljivanja ekipe “Buksovaca”, pojavljuju se i zvijezde iz regiona.

Fundament nam je cetinjski izraz, ali se bavimo univerzalnim stvarima. Stvar je senzibiliteta kako će neko reagovati na način na koji mi to saopštavamo. Ne vjerujem da je vezano za prostor, već za ljude koji sa vama dijele iste poglede na svijet ili smisao za humor. Film će komunicirati sa svima koji imaju sličan odnos prema životu – zaključio je Radunović.

Film „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“ premijerno će na Cetinju biti prikazan večeras u 18 i 20 časova u hotelu "Grand". Projekcije u našem gradu, u istom terminu, trajaće do nedjelje.

N.K. / RTV Cetinje

Read 350 times