petak, 29 decembar 2017 01:27

U Skupštini izglasali Bogdanovića za ministra, upražnjena fotelja gradonačelnika

Poslanici u Skupštini Crne Gore podržali su izbor dosadašnjeg gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića za ministra kulture u Vladi Crne Gore.

On je izabran glasovima 41 poslanika u zakonodavnom domu. Nakon izbora, Bogdanović je istakao kako će nastojati da na novoj poziciji afirmiše kulturu kao razvojnu šansu Crne Gore.

Izbor na dužnost ministra kulture veliko je priznanje, ali i obaveza. Trudiću se da tokom svog mandata afirmišem kulturu kao razvojnu šansu Crne Gore, kako na polju dalje gradnje imidža naše države na širem prostoru, tako i u sferama poput turizma. Na tom planu, neophodna je čvrsta saradnja sa svim subjektima, a posebno sa lokalnim, s obzirom na to da svaki dio Crne Gore ima kulturne osobenosti koje zaslužuju širu afirmaciju - kazao je Bogdanović u svojoj prvoj izjavi nakon polaganja zakletve.

1tag

Inače, izboru je prethodila diskusija u kojoj su učestvovali brojni poslanici i vlasti i opozicije - Jovan Vučurović, Predrag Bulatović, Obrad Stanišić, Ana Nikolić, Branko Radulović, Andrija Mandić, Momčilo Martinović i drugi. Tom prilikom, mogli su se čuti različiti stavovi o samom prijedlogu.

Poslanici Demokratskog fronta iskazali su stav kako je u pitanju kompromis na relaciji DPS-SD, na što je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović rekao kako nije bilo nikakvih “uslovljavanja i ucjenjivanja”, a iz vladajuće većine tvrdili su i da je Bogdanović, otkad je upražnjeno mjesto ministra kulture, važio za kandidata za tu funkciju.

Uoči glasanja o tačkama koje su bile na dnevnom redu, poslanici Demokratskog fronta napustili su sjednicu.

Fotelja gradonačelnika Cetinja time je sada i formalno upražnjena.

Uoči toga, ipak, prvo predstoji izbor predsjednika gradskog parlamenta, koji je najavljen za subotu, kada će biti nastavljena konstitutivna sjednica.

R.C.

Read 1759 times