četvrtak, 27 jul 2017 15:56

Reakcije povodom usvajanja prijedloga Zakona o Prijestonici

Jučerašnje usvajanje prijedloga Zakona o Prijestonici bila je jedna od ključnih tema u današnjem informativnom programu Radija Cetinje.

Tim povodom, sagovornici Radija Cetinje danas su bili gradonačelnik Aleksandar Bogdanović i predstavnici opozicionih stranaka, koji su komentarisali samo usvajanje, ali i sadržaj dokumenta.

Iskorak za Cetinje

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović je u izjavi za Radio Cetinje kazao kako usvajanje akta predstavlja bitan iskorak za Cetinje. On je najavio da će lokalna uprava već od danas početi da radi na realizaciji zakonskih odredbi.

Novim zakonom, Cetinju ponovo vraćamo status diplomatskog centra naše države. Na taj način, uz rezidenciju predsjednika Crne Gore, sjedišta Ustavnog suda i ministarstva kulture i vanjskih poslova, Cetinje će dobiti značaj koji mu i pripada. Posebno značajan segment zakona predstavlja i njegov finansijski aspekt, odnosno dio koji se odnosi na sredstva za realizaciju razvojnih projekata u našem gradu – kazao je Bogdanović, dodajući kako će prioritet u radu lokalne uprave biti projekti koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta.

Dokument trebalo usvojiti ranije

Usvajanje novog zakona su kao pozitivan momenat okarakterisali i predstavnici opozicionih stranaka koje smo danas kontaktirali.

Iz Socijaldemokratske partije ipak smatraju kako je dokument trebalo usvojiti ranije, a ne u susret lokalnim izborima.

Opštinski odbor SDP podržava sve što je u cilju poboljšanja uslova života građana Cetinja, a posebno veću finansijsku podršku od strane države za projekte koji su bitni za razvoj grada. Nadamo se da će usvajanjem ovog zakona efekti po razvoj grada i standard građana biti puno veći od dosadašnjih napora lokalne i državne vlasti koji nijesu urodili plodom – istakao je za Radio Cetinje predsjednik cetinjskog odbora SDP Mirko Stanić.

Zakonom Cetinju ništa nije poklonjeno

Predsjednik cetinjskog odbora Socijalističke narodne partije Slobodan Čavor kaže da našem gradu na ovaj način nije ništa poklonjeno, već da mu je dato ono što odavno zaslužuje.

Kao što znate, predstavnici SNP su ovaj zakon davno predložili i jako mi je žao što nijesu bili tamo da ga podrže, jer im je juče bilo mjesto u Skupštini. Smatram i da je nije u redu što zakon nije podržao lider Liberalne parije Andrija Popović, jer je i sam Cetinjanin. U svakom slučaju, mislim da je ovo prvi korak ka napretku Cetinja – rekao je Čavor za Radio Cetinje.

Prijedlog Zakona o Prijestonici, podsjećamo, usvojen je juče u Skupštini Crne Gore podrškom 41 poslanika.

I. Jabučanin / RTV Cetinje

Read 808 times