subota, 09 septembar 2017 18:07

Učešće na novembarskim lokalnim izborima do sad najavilo devet partija

Nastup na novembarskim lokalnim izborima na Cetinju, za sada je najavilo devet političkih partija. Očekuje se kako bi taj broj mogao biti i veći, a prema nezvaničnim najavama, nijesu potpuno isključeni ni nastupi jedne ili dvije građanske liste.

Radio Cetinje proteklih je dana kontaktirao političke partije u vezi sa izborima, čiji datum održavanja još nije zvanično definisan, no najčešće se pominje 26. novembar.

Da će biti dio izborne trke, za Radio Cetinje potvrdili su iz Crnogorske partije, Demokrata, Demokratske partije socijalista, Građanskog pokreta URA, Liberalne partije, Pozitivne Crne Gore, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Socijalističke narodne partije. Do predviđenog roka, na naša pitanja nijesu odgovorili iz Demosa i partija koje su dio Demokratskog fronta.

U dijelu stranaka već su se opredijelili za samostalan nastup, dok dio njih ne isključuje mogućnost ulaska u koalicije.

O tome kako teku pripreme, ali i kakva su njihova očekivanja, razgovarali smo sa predstavnicima cetinjskih odbora političkih stranaka koje su najavile učešće na izborima. Njihovi stavovi predstavljeni su u nastavku, i to prema abecednom redu.

 

  • CRNOGORSKA PARTIJA

Na predstojećim izborima, biračima na Cetinju će se prvi put predstaviti Crnogorska partija. Predsjednik cetinjskog odbora te stranke Ivica Kaluđerović kaže kako će oni uskoro građanima predstaviti izborni program.

Naše ideje zagovaraće kredibilni ljudi, kojima Cetinjani mogu da vjeruju. Pripreme za izbore počeli smo kao da ćemo nastupiti samostalno, članovi cetinjskog odbora već su u kampanji, a eventualna predizborna koalicija moguća je jedino sa strankama sa kojima dijelimo sistem vrijednosti koji u politici zagovaramo, a to su građanske političke formacije u crnogorskom političkom polju – kaže on.

Na pitanje što u CP očekuju od narednih izbora, Kaluđerović ističe da vjeruju u dobar rezultat.

Na cetinjskim izborima pokušaćemo da nadmašimo rezultat koji smo postigli u Budvi. Tamo imamo jak odbornički klub, u njemu je troje najaktivnijih odbornika. Mislimo da na Cetinju, gdje je i sjedište naše partije, možemo da postignemo odličan rezultat. Daćemo sve od sebe da naši stavovi i glasovi u Skupštini Prijestonice Cetinje poslije izbora budu presudni za najvažnije odluke u našem gradu – zaključuje Kaluđerović.

  • DEMOKRATSKA CRNA GORA

Iz Demokrata su nam kazali kako su posvećeni kampanji od vrata do vrata. Predsjednik cetinjskog odbora Demokrata Danilo Mrvaljević kaže da su obišli 4.221 domaćinstvo i da, prema njihovim istraživanjima, imaju podršku od 27 odsto.

Glavni odbor Demokratske Crne Gore je jednoglasno donio odluku da u svim jedinicama lokalne samouprave, u kojima prvi put izlazimo na izbore, nastupimo samostalno. Odluka je konačna, te se na istu ne može uticati. Dakle, ukoliko Demokrate nastupe na izborima, nastupiće samostalno. Demokrate, naravno, ostaju otvorene za dogovor o svim predizbornim i postizbornim aktivnostima, koje opozicioni subjekti treba da sprovedu i realizuju u cilju stvaranja uslova za iole slobodne, fer i poštene izbore – ističe on.

Dodajući da su Demokrate osnovane zbog pobjeda, on kaže da na cetinjskim izborima očekuju pobjedu.

Nas ne mogu kupiti, nemaju nas sa čim ucijeniti, nećemo odustati i ne samo da ćemo ih pobijediti, već politički nokautirati i poslati gdje odavno zaslužuju da završe. Pobijedili smo Demokratsku partiju socijalista u Budvi, pobijedili smo ih u Kotoru, pobijedili smo ih u Novom, pobijedićemo ih sigurno i u crnogorskoj Prijestonici, srcu Crne Gore i nokautiraćemo ih u čitavoj Crnoj Gori – kaže Mrvaljević.

  • DEMOKRATSKA PARTIJA SOCIJALISTA

Iz Demokratske partije socijalista najavljuju samostalan nastup. Predsjednik cetinjskog odbora te stranke Jovan Martinović kaže za Radio Cetinje da su spremni za novembarske lokalne izbore.

Demokratska partija socijalista će na predstojeće lokalne izbore na Cetinju izaći samostalno, jer smo uvjereni da imamo većinsku podršku sugrađana za samostalno vršenje vlasti i tokom naredne četiri godine – kaže Martinović.

U cetinjskom odboru DPS kažu kako, na bazi njihovih analiza i istraživanja, očekuju veliku podršku birača.

Sigurni smo da su građani Cetinja prepoznali naš predan i posvećen rad u svim oblastima, počevši od djelovanja na međunarodnom nivou, realizacije važnih projekata iz oblasti javne infrastrukture i saobraćaja, stvaranja uslova za realizaciju značajnih investicija koje doprinose otvaranju novih radnih mjesta, sve do aktivnosti u dijelu sprovođenja odgovorne socijalne politike u interesu svih građanki i građana Cetinja. Zato smo uvjereni da su taj rad i rezultati najbolja preporuka za vršenje vlasti i u narednih četiri godine. Sigurni smo, a to potvrđuju analize i istraživanja, da ćemo ubjedljivo pobijediti i nastaviti sa realizacijom značajnih projekata za grad i građane – zaključuje Martinović.

  • GRAĐANSKI POKRET URA

Građanski pokret URA, kako ističe član cetinjskog odbora te partije Petar Martinović, u kampanji je već mjesecima, pa je time i njihov nastup na predstojećim izborima neupitan.

Još u junu mjesecu, Građanski pokret URA počeo je predizbornu kampanju za lokalne izbore na Cetinju i sasvim je sigurno da će na njima učestvovati. Raspoloženje našeg odbora ide u pravcu samostalnog nastupa. Međutim, svi smo saglasni da, ukoliko dođe do širokog opozicionog ujedinjavanja, partijski interesi Građanskog pokreta URA moraju biti podređeni opozicionom jedinstvu – smatra on.

Iz te stranke kažu i da u novembru očekuju veliku podršku birača, odnosno osvajanje najvećeg procenta opozicionih glasova na Cetinju. S tim u vezi, u Građanskom pokretu URA najavljuju da će biti dio buduće vlasti u našem gradu.

Ukoliko nastupimo samostalno, što je u ovom trenutku izvjesnije, očekujemo snažnu podršku sugrađana i osvajanje najvećeg dijela opozicionih glasova. Međutim, ono što je mnogo bitnije od raspodjele glasova između opozicionih subjekata, jeste da ćemo zbirno biti mnogo jači od Demokratske partije socijalista – naglašava Martinović.

  • LIBERALNA PARTIJA

Za izbore se pripremaju i u Liberalnoj partiji, iz čijeg opštinskog odbora naglašavaju kako je na Cetinju i rođena liberalna ideja.

Prijestonica je oduvijek bila važno mjesto za liberale, mjesto na kojem se naša ideja i rodila. Vjerujemo da itekako ima potrebe da se u gradskom parlamentu čuje i liberalni glas, glas građana. Liberalna partija spremna je za samostalan nastup. Međutim, naša vrata uvijek su otvorena za saveze i saradnju na programskim osnovama sa svim građanskim i progresivnim partijama, koje dijele slična načela i viziju Crne Gore. Razgovarali smo i razgovaramo sa onima koji pripadaju takvoj politici. Konačnu riječ o tome pravovremeno će dati cetinjski odbor LP i najviši organi partije – saopštavaju oni.

U pomenutoj partiji najavljuju nove ideje.

Očekujemo da liberalno Cetinje bude, kao i uvijek, spremno da snažno podrži našu politiku i drugačiji i noviji put kojim liberali uvijek koračaju. Nove ideje, novi, mladi ljudi i hrabro istupanje na svakom mjestu bez kompromisa i kalkulacija, biće nešto što građani prepoznaju i što će podržati kao svoj glas u Skupštini Prijestonice i u Prijestonici Cetinje – naglašavaju predstavnici LP.

  • POZITIVNA CRNA GORA

Među strankama koje su učestvovale na lokalnim izborima 2013. godine, bila je i Pozitivna Crna Gora. Predsjednik cetinjskog odbora Pozitivne dr Mihailo Babović najavljuje kako će oni biti dio i ovogodišnje izborne trke.

Pozitivna Crna Gora će učestvovati na narednim lokalnim izborima na Cetinju. Ono čemu smo posvećeni u ovom trenutku, jeste rad na terenu. U ovom momentu razmišljamo o samostalnom nastupu, ali o tome će odluku donijeti opštinski odbor i predsjedništvo Pozitivne Crne Gore – ističe dr Babović.

On vjeruje da će Pozitivna Crna Gora nakon izbora biti konstituent vlasti u prijestonom gradu.

Naša očekivanja su da budemo vlast na Cetinju i da sa te pozicije uradimo ono što znamo – da učinimo sistem lokalne vlasti funkcionalnim, održivim i realnim, u cilju dobrobiti svih građana Cetinja – kaže on.

  • SOCIJALDEMOKRATE CRNE GORE

Građanima Cetinja prvi put će se, na lokalnim izborima, predstaviti i Socijaldemokrate. Predsjednik cetinjskog odbora te partije dr Ivan Gazivoda ističe za Radio Cetinje kako će po raspisivanju izbora biti donijeta odluka o načinu nastupa.

Socijaldemokrate Cetinja će sigurno izaći na predstojeće lokalne izbore. Nakon raspisivanja izbora, naš opštinski odbor donijeće i odluku o načinu izlaska – najavljuje dr Gazivoda.

U opštinskom odboru te stranke vjeruju u dobar rezultat na cetinjskim izborima.

Očekujemo da ćemo značajno poboljšati rezultat u odnosu na onaj sa zadnjih parlamentarnih izbora, održanih u oktobru prošle godine – zaključuje on.

  • SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA 

Socijaldemokratska partija takođe je spremna za nastup na izborima. Šef odborničkog kluba te stranke u gradskom parlamentu Nikola Đurašković kaže za Radio Cetinje da su njihove aktivnosti već počele.

Aktivnosti u tom smislu već duže razvijamo u punom kapacitetu, tako da će SDP učestvovati na predstojećim lokalnim izborima. Način izlaska je još uvijek otvoreno pitanje, a naš opštinski odbor o tome će blagovremeno donijeti odluku i obavijestiti javnost. Bez obzira na model učešća na izborima, naša očekivanja su velika jer podaci koje dobijamo sa terena potvrđuju ogromnu podršku građana Cetinja našoj politici – ističe on.

U Socijaldemokratskoj partiji smatraju kako će nakon novembra participirati u gradskoj vlasti.

Uvjereni smo da će SDP biti stožer nove lokalne vlasti koja će prekinuti višegodišnje loše upravljanje i otvoriti novu stranicu razvoja crnogorske Prijestonice. Cetinju treba život, nova radna mjesta, kvalitetnija i nepristrasnija lokalna administracija koja garantuje jednake šanse za sve naše sugrađane i rješava brojne nagomilane probleme. To će biti prioritetni ciljevi politike SDP i nove lokalne vlasti – zaključuje Đurašković.

  • SOCIJALISTIČKA NARODNA PARTIJA

Iz Socijalističke narodne partije za Radio Cetinje najavili su nastup, ističući da je Cetinju potrebna odgovorna i efikasna vlast koja će upravljati domaćinski.

Kao društveno i socijalno odgovorna partija, SNP je uvijek bila spremna da preuzme odgovornost, zasuče rukave i djeluje u korist građana zbog kojih i postojimo. Stoga će Cetinjani na lokalnim izborima u novembru imati u ponudi i našu stranku. SNP planira samostalan nastup na lokalnim izborima, ali svakako ćemo biti konstruktivni i otvoreni za saradnju prilikom formiranja nove vlasti – saopštavaju iz opštinskog odbora SNP.

Oni dodaju i kako će SNP doprinijeti promjenama na bolje.

Građani više ne žele da slušaju izgovore, već traže konkretna i osmišljena rješenja. Imajući u vidu takvo raspoloženje, uvjereni smo da će našim gradom nakon novembra upravljati ljudi sa dokazanim znanjem i sposobnošću za obavljanje najodgovornijih funkcija. Potrebne su promjene na bolje, a nova energija i snaga SNP će dati doprinos da do njih i dođe – kažu oni.

...

RTV Cetinje će po raspisivanju izbora utvrditi pravila predstavljanja političkih stranaka tokom perioda kampanje. U skladu s tim, svim učesnicima lokalnih izbora pružićemo ravnopravne mogućnosti da putem naših medija građanima predstave svoje programe, ciljeve i stavove.

R.C.
Foto: N.A. / Sirius

Read 1932 times