ponedjeljak, 18 septembar 2017 19:44

Održana javna rasprava: Za finansiranje iz Fonda kandidovano 29 projekata

Održana javna rasprava: Za finansiranje iz Fonda kandidovano 29 projekata FOTO: N.A. / Sirius

Prvi programi koji će biti finansirani iz novouspostavljenog Fonda za razvoj Prijestonice, počeće sljedeće godine, saopšteno je na današnjoj javnoj raspravi o prijedlogu Programa razvoja.

Javna rasprava donijela je brojne diskusije o predviđenim projektima, a svoj sud dali su predstavnici vlasti i opozicije.

Kako je naglašeno, za 2018. godinu kandidovano je 29 projekata, koji su objedinjeni u navedenom prijedlogu. Nakon javne rasprave, kako je saopšteno, gradonačelnik će sa dokumentom upoznati članove gradskog parlamenta, a potom će Program razvoja utvrditi Senat i proslijediti Vladi na usvajanje. Projekti će biti finansirani iznosom u visini od 0,6 odsto projektovane vrijednosti tekućeg budžeta Crne Gore, shodno odredbama Zakona o Prijestonici.

Kao ključni potencijali, odnosno resursi za unapređenje stanja u oblasti privrede, prepoznata su tri projekta. Adaptacija hala u gornjem Obodu, nabavka opreme za lica sa invaliditetom za potrebe otvaranja štamparije i uspostavljanje Biznis inkubatora u poslovnoj zoni “Košuta” – rekao je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović na današnjoj javnoj raspravi.

Prijedlogom Programa obuhvaćeni su i projekti o kojima se dugo govori, poput Studentskog trga, ali i vodovodni sistem grada. U dokument su uvršteni radovi na saobraćajnicama, univerzitetskom kompleksu, turističkoj infrastrukturi i ruralnom području. Osim već najavljene gradnje stadiona, dokument tretira i sportsku dvoranu u okviru OŠ „Lovćenski partizanski odred“. Program predviđa i gradnju azila za napuštene životinje.

lipskabanner

O dokumentu je govorio i predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Jovan Martinović, koji je potencirao projekat odvođenja otpadnih voda.

Zakon o Prijestonici omogućava nam konačno rješavanje najvećih problema u gradu. Zahvaljujući sredstima kojima će raspolagati Fond za razvoj Prijestonice, može se očekivati ubrzan razvoj Cetinja i ulaganje u druge razvojne projekte – kazao je on.

Govorio je i Nikola Đurašković iz Socijaldemokratske partije koji je istakao kako, uprkos značaju teme, izuzetno mali broj građana učestvuje u samoj javnoj raspravi.

Očekivao sam da javnoj raspravi prisustvuju predstavnici političkih partija koje učestvuju u političkom životu grada. Da svoje kritike upute ovdje, gdje je mjesto, pa da zajednički diskutujemo o prioritetima Cetinja. Ovo je mjesto gdje treba da odredimo prioritete za razvoj grada i da se za određena rješenja borimo na kvalitetan, održiv i argumentovan način - kazao je Đurašković.

On je naglasio kako je prioritet pitanje rekonstrukcija vodovoda i gradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i projekti koji će omogućiti zapošljavanje naših sugrađana. Đurašković je rekao i kako smatra da je Zakon o Prijestonici predizborni potez i da, nažalost, neće imati finansijske benefite za Cetinje koje lokalna vlast najavljuje.

Tokom deset dana trajanja javne rasprave, stiglo je ukupno 156 prijedloga za razvojne projekte. Kako je saopšteno, prijedloge su upućivali građani, predstavnici civilnog sektora, zdravstvenih i obrazovnih institucija, ali i dvije političke partije.

R.C.

Read 438 times