četvrtak, 11 januar 2018 19:08

Marković: Došlo je vrijeme za prvu pobjedu na Evropskom prvenstvu

Rukometna reprezentacija Crne Gore u subotu će početi četvrti nastup na Evropskom prvenstvu. Na smotri u Hrvatskoj, crnogorska selekcija debitovaće duelom protiv Njemačke, a taj meč na programu je u zagrebačkoj Areni.

Izuzev Njemaca, rivali našoj reprezentaciji, u okviru grupe ‘C’ biće još Makedonija i Slovenija, a tri najbolje selekcije izboriće plasman u drugu fazu.

Naš nacionalni tim danas je otputovao u Hrvatsku, a uoči polaska, gost Radija Cetinje bio je reprezentativac Igor Marković.

Pripreme smo odradili po planu

On ističe kako sa nestrpljenjem iščekuju početak Evropskog prvenstva, iako oslabljeni - bez Vuka Borozana i Nebojše Simića.

Kada su u pitanju pripreme za Evropski šampionat, sve je odrađeno po planu. Spremamo se za ovaj nastup još od oktobra i utakmica protiv Čeha. Vremena je bilo dosta, pa jedva čekamo da prvenstvo počne, da vidimo gdje smo u ovom trenutku – kaže Marković.

On naglašava kako ga dodatno ohrabruje izdanje ekipe na posljednjem kontrolnom susretu protiv Hrvatske, gdje je Crna Gora, uorkos porazu, prikazala dobru igru.

Mi smo dobra reprezentacija od koje bi svi trebalo da se pribojavaju, a do sada smo poslali poruku da možemo igrati protiv svakoga. Odavno smo svjesni da nijesmo tim koji izađe na teren i čeka da bude poražen. Borben stav smo odmah nametnuli i Hrvatima, a u određenim momentima imali smo tri
napada za neriješen rezultat. Tako da nam je ta utakmica poslužila za sticanje samopuzdanja, da budemo svjesni da smo jak kolektiv, pa smatram
da je to najbolje što smo dobili od tog meča i očekujem da nas takav stav krasi i na Euru – naglašava on.

E62585D8 2935 4549 BA94 FA235E342BB7

Svjesni snage suparnika

Pred timom selektora Dragana Đukića nije nimalo lak zadatak. Grupa je teška, sastavljena od reprerznacija iz samog vrha svjetskog rukometa. Naši rukometaši počinju od aktuelnih evropskih šampiona, Njemaca, a zatim slijede mečevi protiv dvije eks-jugoslovenske selekcije. Marković vjeruje kako je došlo vrijeme za prvi trijumf Crne Gore u istoriji šampionata Evrope.

Pred svako dosadašnje Evropsko prvenstvo, obećavali smo naciji pobjedu, ali nikako da je ostvarimo. Zasto mislim da je sada došlo vrijeme za trijumf, iako znamo da je selekcija Njemačke aktuelni evropski prvak. Slovenci su bili bronzani na posljednjem Svjetskom prvenstvu, a Makedonci u svojim redovima imaju Lazarova - jednog od najboljih desnih bekova u svijetu. Sve tri reprezentacije su mnogo jake, a pritom ovo je Euro, gdje slabih protivnika nema – ističe Marković.

„Lavovima“ selekcija Njemačke nije nepoznanica. Nju je, uostalom, upravo Crna Gora eliminisala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine.

Nećemo prijetiti Njemcima. To je reprezentacija koja sigurno želi medalju i na ovom prvenstvu. Takođe, nećemo zazirati od njih, i ranije smo protiv njih pokazali veliki kvalitet - tada sa Rakčevićem, Kapisodom i Mrvaljevićem. Obećavam da ćemo dati sve od sebe da u tom meču pružimo najbolje izdanje, a nakon toga čekaćemo, prema mom mišljenju, odlučujuću utakmicu protiv Makedonije. Kada je Slovenija u pitanju, imaju dosta povrijeđenih igrača među kojima su Dolonec i Gaber, pa mislim da nijesu
jaki u odbrani kao ranije. Ali, i dalje su brzi i imaju dobru tranziciju – kaže Marković.

Nikad neizvjesnije Evropsko prvenstvo

Naš sagovornik, iza kojeg je ogromono iskustvo u reprezentativnom dresu, smatra kako polovina reprezentacija ima šansu da se domogne naslova evropskog prvaka. Po njegovom mišljenju, od sjutra ćemo pratiti nikad neizvjesniji Euro.

Prognoze su takve da čak osam ekipa dolazi sa namjerom da osvoji naslov prvaka. Mislim da je konkurencija takva da bi bilo malo da se dijeli i šest medalja. Kao glavne favoritime, ipak, vidim Francusku, Dansku, Španiju i Hrvatsku – navodi
Marković.

Subotnji meč protiv Njemaca počeće u 17:30 časova. Dva dana kasnije, slijedi duel protiv Makedonaca, dok je meč posljednjeg kola prve faze protiv Slovenije na programu 17. januara.

A.T. / RTV Cetinje

Read 304 times