ponedjeljak, 31 jul 2017 10:45

AK "Lovćen" pred 70. godišnjicu rada: Bez atletske staze, sa vrhunskim rezultatima

Atletski klub „Lovćen“ jedan je od cetinjskih kolektiva koji neumorno i u kontinuitetu daju crnogorske reprezentativce, sportiste koji državu predstavljaju na nekim od najznačajnijih međunarodnih sportskih smotri.

Svojevrstan paradoks, reklo bi se – iz grada koji nema ni atletsku stazu dolaze neki od najboljih atletičara u zemlji. Upravo odatle, iznikla su neka od najvećih imena crnogorske atletike, poput Marije Vuković ili braće Pešić. Manjak uslova, kako ističu u AK „Lovćen“, nadoknađuje istrajnost, mukotrpan rad i dobra organizacija, a gost Radija Cetinje danas je bio trener tog kluba Ivo Popović.

Više od 80 takmičara, najbronija djeca

On naglašava kako se „Lovćen“ primiče zaokruživanju sedme decenije rada, a da trenutno okuplja oko 80 takmičara.

Tokom bitisanja ovog kluba, koji će narednog ljeta proslaviti 70 godina rada, iznikli su mnogi reprezentativci. U ovom momentu, devet crnogorskih atletskih reprezentativaca je iz „Lovćena“. Što je jednako važno, generacija koja sada nastupa, prema mojoj procjeni, ima dobre nasljednike od kojih u budućnosti očekujem zapažene rezultate. U proteklih sedam mjeseci, za „Lovćen“ je nastupalo više od 80 takmičara, a što je bitno zbog budućnosti - najbrojnija je kategorija mlađih pionira – ističe Popović.

U Beranama osvojili 13 medalja

U novijem periodu, posebno zapažene rezultate imali su juniori i juniorke, i to na Prvenstvu Crne Gore koje je održano u Beranama.

Na tom takmičenju osvojili smo 13 medalja, što mi daje za pravo da budem više nego zadovoljan. Takmičari „Lovćena“ osvojili su dvije zlatne medalje, četiri srebrne i sedam bronzanih. Mogao je taj rezultat biti i još bolji, ali zbog nedostatka prevoza nijesmo bili u mogućnosti da u Berane pošaljemo sve takmičare. No, važno je da su takmičari koji su nastupili sve odradili na vrhunskom nivou – kaže on.

Prilagođavaju se okolnostima

Kada je riječ o nedostacima, iz crnogorskih klubova gotovo jednoglasno govore o finansijama. Međutim, AK „Lovćen“ je specifičan i u tom pogledu. Jednako izražen problem je nedostatak elementarnih uslova, odnosno atletske staze u matičnom gradu.

Naviknuti na teren na kojem treniramo i na situaciju u kojoj se nalazimo, prilagodili smo se finansijskim sredstvima koja dobijamo. Shodno tome, uklapamo se u okolnosti kakve god da su. Ne treba zaboraviti da smo upravo u takvom ambijentu stvorili i dobili atletičare koji su ispunjavali najteže norme i išli na svjetska prvenstva – naglašava Popović.

On dodaje da je klub dobio 2.500 eura od Ministarstva sporta, zahvaljujući čemu su odradili proteklu polusezonu. Mimo tih sredstava, klub najčešće egzistira zahvaljujući donacijama roditelja mladih takmičara. Izmirivanje finansijskih zaostataka, kako kaže Popović, često je još jedan bitan problem sa kojim su suočeni u „Lovćenu“, pa se nadaju i podršci grada.

Tokom predstojeće dvije sedmice, takmičari „Lovćena“ će biti na odmoru, a već u septembru i oktobru očekuju ih nova takmičenja.

A.T. / RTV Cetinje

Read 565 times