subota, 09 septembar 2017 14:37

Intervju / Marko Janković: Ostala su nam još dva koraka, optimista sam

Pauzu između uspješnih susreta za nacionalni tim i nastavka srpskog fudbalskog šampionata, vezista Marko Janković iskoristio je za boravak na Cetinju. Tom prilikom, naš reprezentativac bio je i gost Radija Cetinje, tokom kojeg smo govorili o brojnim temama – od uspješnih rezultata Crne Gore u kvalifikacijama za SP, situacije u beogradskom “Partizanu”, sve do cetinjskog fudbala.

Crna Gora opet je u fudbalskoj euforiji – tri vezana trijumfa u kvalifikacijama učinila su da naša reprezentacija osjetno pojača šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo, koje je 2018. godine na programu u Rusiji. Janković je u posljednjim duelima protiv Rumunije (1:0) i Kazahstana (3:0) bio među najzapaženijima, pri čemu je namjestio dva gola.

Sigurno je da smo napravili veliki uspjeh do sada, mada nam predstoje dvije prelomne, najvažnije utakmice. Bitno je što smo septembarski ciklus završili sa obje pobjede, tako da smo svi srećni i možemo mirno da se vratimo klupskim šampionatima. Međutim, od izuzetnog je značaja da svi budemo spremni, kako bi u oktobru kapitalizovali ono što je urađeno do sad – smatra Janković.

Sa Tumbakovićem možemo napraviti velike stvari

Crna Gora je prethodne utakmice odigrala odlično, bila je dominantna i ličila je na tim sa izuzetnim dometima. Krucijalni ispiti, ipak, tek su pred nama. Petog oktobra u Podgorici gostuje Danska, a onda naš tim gostuje Poljskoj. Naš reprezentativac za sada govori isključivo o prvom narednom duelu.

Kada je riječ o utakmici protiv Danske, smatram da imamo šansi. Savladali smo ih u Kopenhagenu, pa što ne bi i u Crnoj Gori? Na nama je, međutim, da se dobro pripremimo, da održimo formu, a ako je moguće i da je podignemo tokom narednih dvadesetak dana. Vjerujem da će selektor dobro pripremiti taj meč i na nama je da, uz podršku navijača, završimo tu utakmicu kako treba. Nama su ostala još dva odlučujuća koraka u kvalifikacijama, dva koraka do najvećeg uspjeha u istoriji naše reprezentacije, a ja sam optimista. Mislim da sa selektorom Tumbakovićem možemo napraviti zaista velike stvare – ističe on.

Upravo dolazak Ljubiše Tumbakovića na poziciju selektora bitno je uticao na državni tim. Reprezentacija djeluje borbenije, igrači zrače samopouzdanjem, a najzad smo dobili reprezentaciju sa izrazito pobjedničkim mentalitetom. Janković ističe kako saradnja sa Tumbakovićem za njega predstavlja posebnu priču, dodajući da je taj način rada ‘odlika svakog pravog Partizanovca’.

Zaista mi je veliko zadovoljstvo što imam priliku da u reprezentaciji radim sa najtrofejnijim stručnjakom “Partizana”. Od njega možemo mnogo da naučimo. Svojim iskustvom nam mnogo pomaže i daje odlične savjete – kaže on.

markojankovic1

“Partizan” i ove godine ide na ‘duplu krunu’

Marko Janković rano je otišao sa Cetinja. Takoreći, dijete je “Partizana”, u kojem je prošao sve uzraste. Danas je među nosiocima igre beogradskog kluba. Njegov sjajan prodor i dribling posebno plijene pažnju ljubitelja fudbala. Vjeran “Partizanu” do juna 2021. godine, Janković najavljuje kako će se aktuelni prvak Srbije ove godine boriti za ‘duplu krunu’.

Kad igrate za “Partizan”, jednostavno se nameće da sa tim klubom morate osvojiti sve što se osvojiti može. To su ciljevi kluba i to se prostor zahtijeva od vas. Iz utakmice u utakmicu, koliko god da ste dobri, opet morate dati i više i bolje. Kad dođu problemi, morate dati maksimum, tako da postoji pritisak, ali sa tim, kao profesionalac, morate da se izborite. Ove godine, naš cilj je odbrana ‘duple krune’, naravno, uz ambicije u Evropi, što smo ostvarili. Međutim, slijedi vrijeme kad ćemo pokušati da napravimo nešto još ozbiljnije u evropskim takmičenjima – naglašava Janković.

On ističe i da je zadovoljan svojim izdanjima u dresu ‘crno-bijelih’.

Zadovoljan sam svojim igrama. Prošla sezona bila je dobra, a ja se trudim da iz godine u godinu budem bolji. Tako ću nastojati da ove sezone pružim maksimum – ističe on.

Cetinje zaslužuje klub u Prvoj ligi

Iako nema vremena na pretek, Janković povremeno prati dešavanja u crnogorskom klupskom fudbalu. Ističe da mu je posebno žao što Cetinje danas nema predstavnika u Prvoj Crnogorskoj fudbalskoj ligi.

Ja sam počeo karijeru u “Cetinju”, ali sam rano otišao. Ipak, uspijevam ispratiti rezultate, iako nijesam u prilici da gledam mečeve. Ponekad se čujem sa prijateljima iz “Lovćena” i “Cetinja”, tako da sam u toku. Žao mi je što naš grad ove sezone nema predstavnika u Prvoj ligi. Ali, siguran sam da će se situacija popraviti. Cetinje prosto zaslužuje da ima jednog, a zašto ne i dva prvoligaša – zaključuje Janković.

Cjelokupan intervju sa našim reprezentativcem poslušajte u ponedjeljak, u emisiji “Sport info” (10:15h, 17:30h).

A. Tomović / RTV Cetinje
Foto: P.S.

Read 1591 times