utorak, 12 septembar 2017 19:01

U subotu biciklistička trka do Lovćena, u programu učestvuju i učenici cetinjskih škola

Cetinje će u subotu biti domaćin prve Međunarodne biciklističke trke „Grand Prix Lovćen 2017“.

Predstojeći događaj za Radio Cetinje najavili su direktor trke i potpredsjednik Biciklističkog kluba „Njegoš“ Nikola Kaluđerović i učiteljica u OŠ „Njegoš“ Jelena Vujović, s obzirom da će u programu – u okviru Dana mobilnosti, učestvovati i djeca iz cetinjskih škola.

Subotnja trka na programu je u podne, dok će program sa djecom iz našeg grada početi sat ranije ispred Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“.

Obezbijeđeni pehari i novčane nagrade

Trka će biti vožena na relaciji Cetinje – Lovćen, a staza je duga 21 kilometar.

Visinska razlika iznosi oko hiljadu metara, a staza je u dobrom stanju, s obzirom da je nedavno vožena i auto trka. Za profesionalce, ovo možda i nije duga trka, ali naš cilj je da ove godine privučemo što više domaćih i stranih biciklista – kaže direktor trke.

Kako ističe Kaluđerović, a procjena je da će učestvovati između 40 i 60 biciklista iz Crne Gore i zemalja okruženja.

Zainteresovani mogu da se prijave do samog starta trke, dakle i u subotu od devet do 11 sati. Kotizacija iznosi 10 eura, a trka će biti vožena u kategorijama „Mountain bike“ i „Sprinter“ – naglašava on.

Novčani fond iznosi 400 eura, a nagrade su obezbijeđene za šest najbolje plasiranih učesnika. Za prvoplasirane u obje kategorije opredijeljeni su i pehari.

Uče djecu dobrim navikama

Datum održavanja trke poklopio se sa početkom Dana mobilnosti Evrope, pa će djeca iz cetinjskih osnovnih škola, uoči starta trke, biti u prilici da se upoznaju sa radom BK “Njegoš”. Koordinatorka te akcije Jelena Vujović kaže za Radio Cetinje kako će u programu učestvovati oko 30 učenika.

Cilj Dana mobilnosti je da podstaknemo lokalne vlasti i javnost u cilju afirmacije mjera održivog transporta i da pozovemo sugrađane da praktikuju zdraviji način kretanja. Biciklistička trka je prva karika u tom programu, a učesnici programa biće mladi sa Cetinja koji će saznati nešto više o biciklizmu i BK “Njegoš”. Govorićemo i o tome kako njegovati prirodu, kako izgraditi svoj stil života, a biće pripremljen i logistički materijal – marame koje promovišu Dan mobilnosti u Evropi – ističe Vujović.

Edukativan karakter manifestacije biće upotpunjen i učenjem saobraćajnih pravila.

Kao učesnici u saobraćaju, djeca moraju da imaju saobraćajnu kulturu. Ukoliko to ne steknu kroz obavezni školski program, onda dan bez automobila, kao ključni cilj Dana mobilnosti, neće ni zaživjeti u našem gradu. Naša je obaveza, dakle, da prenesemo djeci svoja znanja – zaključuje ona.

Predstojeću trku organizovaće BK “Njegoš”, uz podršku Biciklističkog saveza Crne Gore i Prijestonice Cetinje.

A. Tomović / RTV Cetinje

Read 791 times