srijeda, 25 oktobar 2017 20:06

Saobraćajne propise najviše krše mladi, policija najavljuje pojačane aktivnosti

Saobraćajne propise u gradu najčešće krše mladi, saopšteno je iz Odjeljenja bezbjednosti Cetinje. Broj saobraćajnih nezgoda na mjesečnom nivou, kako su kazali, kreće se između 8 i 12, dok je tokom ljeta povećan i na 16.

Faktori koji dovode do saobraćajnih nezgoda, kako tvrde iz policije, najčešće su nepropisno preticanje i neprilagođena brzina.

Ove i prošle godine zabilježen je mnogo veći broj oduzetih vozačkih dozvola u odnosu na raniji period. Razlozi su uglavnom nepropisno preticanje kolone vozila i to tokom rekonstrukcije putnih pravaca Cetinje – Podgorica i Cetinje – Budva – kazali su iz policije.

Brza vožnja je, po mišljenju sociološkinje Ane Kavaje, sve više u trendu kod omladine. U rješavanje problema se, kako kaže, moraju uključiti svi relevantni subjekti.

Vaspitni momenat kod mladih ljudi igra glavnu ulogu, zatim tu su saobraćajno obrazovanje, rad na unapređenju ponašanja vozača, kao i revaspitavanje kažnjenih vozača. Kako bi se ti problemi riješili, na sistematski način treba da se uključe institucije obrazovanja, organi bezbjednosti, auto škole, lokalna zajednica kao i organi lokalne uprave – istakla je Kavaja.

Mladi ljudi, prema njenim riječima, brzu vožnju i nepropisno preticanje sve češće doživljavaju kao vid zabave, ne shvatajući da se radi o rizičnom ponašanju.

Omladina tokom vožnje voli veselu atmosferu, zabavu i izazov, što i postižu, ali sve češće sa negativnim posljedicama. Tokom vožnje često koriste mobilne telefone, slušaju preglasnu muziku, vrše preticanje na nedozvoljenom dijelu puta, a sve u namjeri da izazovu senzaciju i pažnju prisutnih – naglasila je Kavaja.

Jedan od faktora koji dovodi do saobraćajnih nezgoda je, kako tvrde u cetinjskoj policiji, i uvjerenje vozača da im se zbog nepažnje neće ništa dogoditi.

Mladi novčane kazne vrlo često olako shvataju, a posebno jer uglavnom imaju blagonaklonost roditelja u takvim situacijama – naglašavaju iz policije.

lipskabanner

Saobraćajna policija nekada, kako dodaju, nije u mogućnosti da djeluje pravovremeno zbog malog broja službenika.

To je veliki problem, posebno ako se uzme u obzir činjenica da istovremeno dobijemo više prijava koje se odnose na nepropisno parkiranje ili ostale nezakonitosti u saobraćaju – kazali su iz policije.

Odjeljenje bezbjednosti na Cetinju će, kako su najavili, u narednom periodu preduzimati više radnji kako bi se mladim ljudima skrenula pažnja na bezbjednost u saobraćaju. U tom cilju policija će, kako najavljuju, nastaviti saradnju sa školama u gradu, sa akcentom na posebne časove koji se odnose na ponašanje u saobraćaju.

M. Todorović / RTV Cetinje

Read 522 times