četvrtak, 28 decembar 2017 18:32

Kad je najuspješnija godina - najteža

Izmak godine prilika je za svođenje računa. Kada je o sportu riječ, nema sumnje kako je Atletski klub “Lovćen” jedan od kolektiva koji su obilježili proteklih 12 mjeseci. Kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, takmičari cetinjskog sastava dominirali su u atletskim disciplinama.

Ipak, paradoksalno zvuči podatak da je najbolja crnogorska atletičarka Marija Vuković nova članica kluba koji nema gdje da trenira. Doskorašnja improvizovana 'atletska staza' više ne postoji, a projekat novog stadiona ne podrazumijeva tartan traku oko fudbalskog terena.

Staza postojala i prije fudbalskog terena

Kao alternativa, najavljena je gradnja nove staze u Humcima, a dok na tom planu ne bude konkretnijih pomaka, cetinjski atletičari biće svuda – po parkovima, ulicama, školskim salama... Na tim mjestima, kako nam kažu u AK „Lovćen“, teče znatan dio njihovih treninga.

Trener „Lovćena“ Ivo Popović podsjeća na podatak kako je atletska staza na Obilića poljani bila u funkciji i prije gradnje fudbalskog terena.

Prva fudbalska utakmica na Obilića poljani odigrana je 1957, a dvije godine ranije na tom je mjestu održano Atletsko prvenstvo Crne Gore za seniore, na kojem je oboreno čak osam rekorda. Organizaciju tog takmičenja, AK „Lovćen“ dobio je zahvaljujući izvanrednim rezultatima koji su i tada postizani – napominje on.

Od parka do poligona

Novembarskim početkom gradnje fudbalskog stadiona, kako ističe Popović, atletičari su ostali bez uslova za rad.

I ono malo staze što smo imali, sada ne možemo koristiti. Na vještačkoj travi pomoćnog stadiona je velika gužva, zbog još većeg broja fudbalskih ekipa koje se tamo pripremaju – ističe trener kluba Ivo Popović.

9B0341B4 4D65 417D 93E8 9D17DE920AEC

Prema njegovom mišljenju, aktuelna situacija i najteža je od osnivanja kluba.

Okupljamo se sat prije samog početka treninga. Počinjemo od pomoćnog stadiona, a ako je tamo gužva idemo na betonski poligon. Međutim, poligon nam često ne odgovara zbog vlažnosti terena. Potom idemo u parkove, sve do Ljetnje pozornice i Orlovog krša. Tri puta sedmično imamo na raspolaganju dvoranu OŠ „Njegoš“, ali to je nevodoljno, jer u tim terminima imamo i po 50 članova na treninzima – kaže on.

Još jedan paradoks je u tome što je klub – u godini tokom koje je ostao bez staze – ostvario možda i najveće uspjehe u novijoj istoriji.

Ova godina je možda i najuspješnija u našoj istoriji. Na državnim takmičenjima osvojili smo više od 120 metalja, uz stotinak odličja na mitinzima. Naš član Darko Pešić postigao je najbolji rezultat u istoriji crnogorske atletike. Ekipni smo prvaci u pionirskoj i juniorskoj konkurenciji i osvajači Kupa u obje pionirske kategorije – nabraja Popović.

Humci: Samo da ne bude kao u Podgorici

U Programu razvoja grada za narednu godinu predviđen je početak radova u Humcima, gdje je planirana gradnja atletske staze.

Planirano je tokom 2018. godine izraditi tehničku dokumentaciju u skladu sa DUP „Humci“ u kome je i planiran sportski sadržaj atletske staze, riješiti imovinsko pravi odnos i početi sa gradnjom – stoji u pomenutom dokumentu.

1djuro

Popović kaže kako su za pomenutu ideju saznali iz medija.

U Podgorici skoro 50 godina nema atletske staze. Uklonjena je na sličan način, pa postoji sumnja u najavu koja se tiče Humaca. Ali želim vjerovati da nijesam u pravu. Međutim, posebno me je povrijedilo to što ni mene ni upravu kluba nije niko kontaktirao kako bi nas obavijestio što će se dogoditi sa nama i kako ćemo prevazići postojeću situaciju – navodi naš sagovornik.

Ključno pitanje – kako dalje?

Izvjesno je kako „Lovćen“, povratkom Marije Vuković, sljedeću sezonu dočekuje kao još jači tim. Ali, uprkos tome, nad funkcionisanjem kluba već lebdi veliki upitnik.

Ostaje veliko pitanje kako dalje. Treninge ne možemo da planiramo, jer ne znamo gdje ćemo trenirati. Dvoranska sezona je uveliko počelo, ali mi zbog finansija nijesmo u prilici da odemo na neko od tih takmičenja. U februaru definitivno idemo na Prvenstvo Crne Gore u krosu, a kako ćemo se za to pripremiti – vidjećemo – kaže Popović.

Prioritet je, dodaje on, da obezbijede prostoriju u kojoj će čuvati rekvizite, s obzirom da je dio njih oštećen tokom posljednjih kiša.

Ostaje nam i da se dogovorimo sa lokalnom upravom da obezbijede seniorima desetodnevne pripreme u Baru pred početak sezone – najavljuje trener cetinjskih atletičara.

Sve ostalo, kako zaključuje Popović, za sada se svodi na snalaženje. Od dana do dana.

A. Tomović / RTV Cetinje

Read 496 times