subota, 10 februar 2018 11:45

Medijatorski klub Gimnazije: Žele da razviju svijest o vršnjačkom nasilju

Medijatorski klub Gimnazije počeo je sa radom kao segment Omladinskog kluba te obrazovne institucije.

Projekat realizuju učenici prvog razreda Anastasija Šovran, David Vuković, Marija Sekulić, Nikola Ristić i Đorđije Proroković, sa mentorkom i administrativnm menadžerkom u Laboratoriji inovacija za mlade "Kreaktivator" Jovanom Biga.

O vršnjačkom nasilju, objašnjavaju Đorđe i Marija, govorimo kada jedno dijete svjesno, više puta povrjeđuje ono drugo, u želji da pokaže moć ili dobije kontrolu, i navode da postoje razni oblici vršnjačkog nasilja.

Nasilje ne mora biti samo fizičko, iako je to njegov najlakše uočljiv oblik. Tu su socijalna izolacija, psihičko i fizičko nasilje. Tu su i problemi sa materijalnom situacijom kao i verbalno nasilje, odnosno vrijeđanje i davanje pogrdnih nadimaka – kazali su oni.

Prednosti vršnjačke medijacije, kako kaže Anastasija, su u lakšem prepoznavanju problema, potrebe ili osjećanja drugarica i drugova, i bez pritiska autoriteta odraslih.

Ideja projekta je edukacija školskih parlamentaraca u oblasti vršnjačke medijacije. Cilj nam je da razvijemo svijest o nasilju, kako ga prepoznati i zaustaviti. U tom pravcu organizovaćemo edukativne radionice i to ne samo u našoj školi, a u saradnji sa dramskom sekcijom gimnazije napravićemo predstavu kroz koju ćemo, publici predstaviti oblike vršnjačkog nasilja - kaže Anastasija.

Činjenica je, kaže David, da učenici najčešće ne prijavljuju sukobe i doživljeno nasilje.

Bilo je dosta situacija u našoj školi, u kojima se djeca plaše reakcije okoline, jer će biti označeni kao cinkaroši, a mnogi odustaju zbog osjećaja sramote i manje vrijednosti. Često se dešava da učenici i ne prepoznaju, a neki i ne prihvataju činjenicu, da su žrtve vršnjačkog nasilja. Drugi to ne rade iz straha od posljedica prijavljivanja. Treba ih uvjeriti da se neće sve završiti na formalnom razgovoru direktora, nastavnika, roditelja i pedagoga – ističe David.

Da biste bili medijator, kažu Nikola i Đorđije, potrebno je da ovladate brojnim vještinama, a uz sve to, morate naučiti da aktivno slušate sagovornike i naročito da ih ne osuđujete.

Dobar medijator mora biti iskren, pravedan, siguran u sebe, smiren, i nepristrasan, ali prije svega, osoba od povjerenja. Nasilje se ne toleriše i ne ćuti u vezi sa njim. Naša uloga nije da riješimo problem, već da kontrolišemo proces, dok su ‘strane’, te koje kontrolišu rezultat – objašnjavaju oni.

Sredstva za realizaciju projekta "Medijatorski klub" obezbijeđena su učešćem u programu UPSHIFT.

N.K. / RTV Cetinje

Read 442 times