četvrtak, 20 jul 2017 10:06

Ponor i ovog ljeta izvor neprijatnih mirisa

Problem ponora u Donjem polju aktuelan je i ovog ljeta. Višedecenijska crna tačka Cetinja i dalje je izvor neprijatnih mirisa, koji najčešće znaju biti nesnosni.

Na problem ponora godinama su ukazivali svi, od građana i predstavnika političkih partija, pa do nadležnih. Lokalna uprava juče je najavila sanaciju, a opozicione političke stranke u razgovoru za RTV Cetinje kažu kako je ranije bilo vremena da to pitanje bude riješeno.

Na pitanje da li će se i kada baviti tretmanom ponora, iz lokalne uprave odgovorili su jučerašnjim saopštenjem, u kojem navode da je raspisan tender za sanaciju i kako će radovi trajati tri mjeseca.

Projektantskim rješenjem predviđen je predtretman koji podrazumijeva zaustavljanje velikih čestica, grubog otpada i pročišćavanje fekalija. Tim rješenjem će se u ponor slivati samo pročišćena voda, čiji bi se višak, uz povećane padavine prelivao u stolnu.Fekalni mulj i otpad prilikom prečišćavanja automatski će se skladišti u pokriveni rezervoar, te se kao svaki drugi otpad odlagati na deponiju, a predviđena količina je dva kamiona nedjeljno - saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

Pomenutim rješenjem se, kako kažu, ponor čisti, povećava njegova protočnost i rješava problem neprijatnih mirisa i plavljenja usljed pojačanih padavina.

Predstavnici opozicionih stranaka smatraju da je u pitanju kompleksan problem, za čijeje rješavanje bilo potrebno vrijeme, ali vjeruju da je sanacija do sada ipak mogla biti završena. Kao argument, iz Socijaldemokratske partije navode da su skoro četiri miliona eura iz IPA fondova upravo bila namijenjena rješenju tog problema.

Bilo je vremena da se ovaj problem adekvatno riješi, posebno iz razloga što su 3,8 miliona eura iz IPA fondova za izgradnju nedostajuće kanalizacione mreže i postrojenja za tretman otpadnih voda obezbijeđena još u periodu od 2006. do 2010. godine, kada su kadrovi Socijaldemokratske partije upravljali Sekretarijatom za komunalne poslove. Cijeneći ovu činjenicu, siguran sam da je do danas bilo vremena da se ovaj problem adekvatno i trajno riješi – kaže Nikola Đurašković iz SDP.

U Ujedinjenoj reformskoj akciji ne vjeruju u najave nadležnih i očekuju da problem, umjesto lokalne uprave, riješe resorna ministarstva preko međunarodnih partnera.

Godine prolaze, nivo fekalija u dvorištima okolnih kuća je nepromijenjen, opasnost od epidemije konstatna, a neprijatni mirisi nepodnošljivi. Ovakav pristup pokazuje krajnju neodgovornost i nesposobnost lokalne uprave da se uhvati u koštac sa problemima, što nas iz Građanskog pokreta URA uopšte ne čudi jer zaista je van pameti očekivati da neko ko godinama nije u stanju zamijeniti sijalice na uličnoj rasvjeti ili popuniti rupu na najprometnijim uicama riješi ovako kompleksan problem – ističe Miloš Perišić iz Građanskog pokreta URA.

Nadležni, međutim, tvrde da je do sada intenzivno rađeno na rješavanju ovog pitanja, prije svega razdvajanjem fekalne i atmosferske kanalizacije i gradnjom nedostajuće mreže na području čitavog grada, što je bio i preduslov za sanaciju ponora. Iz Prijestonice Cetinje saopštili su i kako rade na pripremi narednih faza projekta, koje podrazumijevaju izgradnju hidrotehničkog tunela Belveder i prečišćivača za otpadne vode kao krajnje tačke rješavanja problema.

Dok u Građanskom pokretu URA tvrde da je riječ o samo još jednom scenariju u susret lokalnim izborima, iz SDP izražavaju uvjerenje da će aktivnosti na sanaciji u naredom periodu dobiti novu dinamiku, a prije svega očekuju da ona bude realizovana na kvalitetan način kako bi Cetinje dobilo funkcionalan kanalizacioni sistem.

Ukupna vrijednost sanacije ranije je procijenjena na 600 hiljada eura.

I.J. / RTV Cetinje

Read 982 times