nedjelja, 23 jul 2017 12:19

"Ne plašite se, od lipa nećete poluđeti"

Jedna lokalna urbana legenda kaže da cvjetanje i miris lipa na Cetinju izaziva određene poremećaje u ponašanju stanovnika. Druga priča, ipak, kaže da lipa utiče na kreativnost i razvija maštu, te da su Cetinjani privilegovani u odnosu na druge stanovnike Crne Gore.

Naravno, ni jedna ni druga priča nijesu utemeljene na činjenicama ili u nauci i samo su plod mašte.

Stavovi nekoliko anketiranih Cetinjana na ovu temu se kreću od kategoričnog stava da lipe nemaju nikakav uticaj na psihu, preko mišljenja da „ipak, ima tu nešto“, pa do rigidnog stava da sve lipe treba posjeći.

Profesor biologije u cetinjskoj Gimnaziji Petar Špadijer za Radio Cetinje kaže da, kroz stručnu literaturu koji je konsultovao još kao student, a i kasnije, nigdje nije naišao na nešto što bi ukazivalo da lipe izazivaju bilo kakve poremećaje. On kaže da ni u kontaktu sa kolegama koji su nastavili da se bave botanikom nijesu našli ništa što bi „opravdalo“ čitavu priču.

Ono što je poznato i dokazano jeste da je lipa ljekovita biljka, da je cvijet, odnosno čaj, napravljen od cvijeta lipe izuzetno djelotvoran u liječenju organa za disanje, protiv grčeva, kašlja, u zacjeljivanju rana i opekotina, dobar je za krvotok, reguliše krvni pritisak. Ono što je najbitnije za našu priču, lipa se koristi protiv bolova i čaj od lipe se koristi protiv stresa i u smirivanju nervne napetosti - kaže Špadijer.

Lipa, dakle, djeluje potpuno suprotno od onoga što se tu i tamo može čuti. Špadijer kaže da ne treba naglašavati što park ili drvored znači za jedan grad, a posebno kada su u pitanju lipe i Cetinje.

Lipa je obilježje Cetinja, to je nešto po čemu je naš grad prepoznatljiv. One su ukras grada i vizuelni i mirisni, ne plašite se, od njih nećete poluđeti, nažalost nećete biti ni kreativniji ali ćete svakako biti staloženiji - kaže Špadijer.

M. Zadrima / RTV Cetinje

Read 1047 times