četvrtak, 03 avgust 2017 10:50

Vrućine i u narednih sedam dana: Posljedice visokih temperatura - prepoznajte ih na vrijeme

Crnu Goru je ovih dana zahvatio novi toplotni talas, na Cetinju se temperature, prema zvaničnim mjerenjima, kreću i do 35 stepeni, a sudeći po prognozama, tako će biti i narednih dana.

Visoke temperature i jako sunce nose rizik od toplotnog udara i sunčanice, odnosno reakcija organizma na takozvano pregrijavanje i prekomjerno izlaganje suncu. Simptomi toplotnog udara i sunčanice su, kažu ljekari, slični, no toplotni udar može se javiti i bez direktnog izlaganja suncu, recimo boravkom u zagrijanoj prostoriji. 

Rukovodilac cetinjskog odjeljenja za transfuziju krvi, specijalista transfuziolog dr Dragan Gazivoda kaže da građani ovih dana moraju posebno obrati pažnju na rashlađivanje.

Prvo i osnovno pravilo je da se treba izbjegavati izlaske od 11 do 17 časova i da se uzimaju velike količine tečnosti. Preporučljivo je piti dva do tri litra tečnosti dnevno i podesiti ishranu velikim vrućinama. Preporučuje se pet do šest obroka dnevno, koji treba da sadrže kuvano meso i što više voća i povrća - kaže Gazivoda za Radio Cetinje.

On ističe kako je najčešća pojava pri velikim vrućinama sunčanica, pa je jako važno prepoznati je na vrijeme.

Simptomi su visoka temperatura, povraćanje i jaka glavobolja. Jako je važno ne izlagati se direktno suncu, a ukoliko boravite na plaži savjetuje se kapa ili marama na glavi - preporučuje Gazivoda.

Toplotni udar, kako on kaže, često se javlja i kod vozača u pregrijanom automobilu. U tom slučaju, potrebno je zatražiti pomoć ljekara. Toplotni udar nastaje u momentu kada tjelesna temperatura naglo poraste iznad 41 stepena, usljed izlaganja organizma velikoj toploti. Proces naglog rasta temperature dešava se u vrlo kratkom vremenskom roku, za svega 10 do 15 minuta. Osim visoke temperature, prisutno je otežano disanje, vrtoglavica, tahikardija, grčevi pa i gubitak svijesti.

N.K. / RTV Cetinje

Read 730 times