petak, 04 avgust 2017 17:22

Tri su decenije otkad su planinari "Lovćena" osvojili Mon Blan

Tačno je 30 godina otkad su članovi cetinjskog Planinarsko smučarskog društva „Lovćen“ osvojili najviši evropski vrh zapadno od Kavkaza – Mon Blan.

Tog četvrtog avgusta, na vrhu Alpa bili su Rajko Drecun, dr Vesko Vušurović, Veselin Adžić, Vaso Gazivoda, Nenad Samardžić, Branko Bulatović, Veselin Jovićević, Pavle Pejović i vođa ekspedicije Duško Sjekloća.

O tom događaju, danas smo razgovarali upravo sa Sjekloćom, koji kaže kako su slike sa Mon Blana, i nakon toliko godina, i dalje žive. On kaže kako je devetočlana ekspedicija bila prva sa Cetinja koja je osvojila Mon Blan.

Mi smo prva ekspedicija sa Cetinja kojoj je to pošlo za rukom. Godinu ranije, to je pošlo za rukom planinarima „Javorka“ iz Nikšića, od kojih smo tokom priprema dobili instrukcije i, takoreći, vjetar u leđa – počinje naš sagovornih sjećanje na avgust 1987. godine.

Cetinjski planinari vrh su osvojili sa teže, francuske strane.

Naša misija trajala je tačno 10 dana, uključujući odlazak i povratak. No, za samo penjanje do vrha bila su nam potrebna 24 časa. Našu grupu je od logora, sa visine od 3.850 metara, predvodio tehnički vođa ekspedicije Nenad Samardžić – prisjeća se Sjekloća, koji se na Mon Blan popeo kao tridesetpetogodišnjak.

monblan2

Pripreme za pohod na krov Alpa, kaže naš sagovornik, trajale su tri mjeseca. Uspon je otežavalo veliko nevrijeme.

Pratio nas je snijeg, mećava. Završni uspon od logora počeli smo u devet uveče i sjutradan smo bili na vrhu. Usljed lošeg vremena, čitava ekspedicija nije uspjeha istovremeno da se domogne vrha – njih četvoro ostalo je u logoru, pa su ujutro, nakon razvedravanja, letjelicom došli do Mon Blana. Izuzev nas, tih dana na lokaciji je bila i ekipa iz Slovenije, ali su oni odustali od samog pohoda na vrh – ističe on.

Čovjek stalno pokušava obarati rekorde, savladavati prepreke prirode, a prije svega – sopstveni strah. Međutim, kako Sjekloća naglašava, strah pri usponu na Alpe niko od devetorice planinara nije osjećao.

Bila je to strahovita volja. Energija, prije svega. Momci su bili i psihički i fizički spremni za ekstremne uslove, sa kojima su se na kraju uspješno suočili – zaključuje on.

Članovi ekspedicije PSD „Lovćen“, u godini kada su se popeli na Alpe, proglašeni su za najbolje sportiste Cetinja.

A. Tomović / RTV Cetinje

Read 2298 times