petak, 11 avgust 2017 16:20

Grad i okolina pod dimom: Sve veća zagađenost vazduha

Zbog velikih požara u okolini, Cetinje je danima pod dimom, a kako vrijeme odmiče evidentno je da je zagađenost vazduha sve veća.

Vatrogasci se na više lokacija bore sa požarima. Što je najvažnije – opasnosti po objekte više nema, a u kojoj je mjeri visoka zagađenost vazduha u gradu opasna po zdravlje pitali smo zdravstvene radnike.

S obzirom na povećanu zagađenost vazduha na Cetinju, usljed požara u okolini grada, uz vjetar koji donosi negativne čestice, kod pacijenata koji boluju od plućnih bolesti preporučen je boravak u kući i izbjegavanje šetnje, jer može doći do pogoršanja njihove osnovne bolesti. Kod pacijenata koji imaju zdrava pluća, može doći do pojave kašlja, osjećaja težeg disanja i gušenja. Što se tiče hroničnih bolesnika, obavezan je boravak u zatvorenoj i rashlađenoj prostoriji, a u slučaju da osjete pojačane tegobe građani odmah treba da se jave izabranom ljekaru ili dežurnom timu hitne pomoći – kazala je Radiju Cetinje dr Vesna Peranović iz Doma zdravlja.

Kako Agencija za zaštitu životne sredine nema mjernu stanicu na Cetinju, onda nema ni zvaničnih podataka o kvalitetu vazduha.

Situaciju još kompleksnijom čine i visoke temperature. Tokom čitavog avgusta, maksimalne temperature su iznad 30. podioka, a šestog avgusta umalo nije nadmašen rekord iz 2012. godine, kada je zvanično izmjereno 39 stepeni.

Kišu, koja bi u ovoj situaciji mogla značiti mnogo, meteorolozi za vikend najavljuju kao mogućnost, ali, kako sada stvari stoje, ne u većim količinama. Sa druge strane, od sjutra slijedi pad temperature i prognoze govore kako na Cetinju maksimalna dnevna temperatura ne bi trebalo da prelazi 30 stepeni.

R.C.
Foto: Pogled prema Lovćenu, 16:00h / P.S.

Read 1399 times