subota, 02 septembar 2017 11:32

U četiri osnovne škole spremni za početak nastave

U ponedjeljak će početi nova školska godina u četiri osnovne škole na području Cetinja.

Škole „Njegoš“, „Lovćenski partizanski odred“, „Šunjo Pešikan“ i „Boro Vukmirović“, kako su za Radio Cetinje kazali iz njihovog rukovodstva, školsku godinu 2017/18. dočekuju spremno. Nastavu će pohađati ukupno 1.230 đaka, među kojima je oko 150 prvaka.

Direktorica OŠ „Njegoš“, Novka Milošević kaže da ni ove godine nijesu izostale uobičajene pripreme za novu školsku godinu, a proširen je kapacitet za potrebe nastave.

U planu su i novi projekti. Jedan od njih je sanacija parketa i pratećih prostorija u sportskoj sali čija je vrijednost procijenjena na oko 63 hiljade eura. U saradnji sa Nevladinom organizacijom „Građanski kreativni centar“ planirana je i adaptacija školskog dvorišta, u okviru projekta pod nazivom „Svako dvorište priča priču“.

Taj projekat je finansiran od strane Fonda za aktivno građanstvo, posredstvom delegacije EU u Crnoj Gori. Trenutno se čeka odobrenje od Ministarstva prosvjete kako bi se krenulo sa realizacijom - kaže Milošević za RCT.

Govoreći o reformama predviđenim za ovu godinu, Milošević je istakla da ih oni spremno dočekuju.

Od svih opštih promjena i novih preporuka nadležnog ministarstva, čini mi se da je od najvećeg značaja skraćenje nastavnih programa i ostavljanje djeci više vremena za učenje - kaže ona.

U OŠ “Lovćenski partizanski odred” su tokom raspusta radili na uređivanju enterijera škole, rekla je za Radio Cetinje direktorica Sandra Sjekloća - Bjegović.

Okrečeni su holovi i pojedine učionice, popravljen je đački inventar i sanirani su mokri čvorovi. A sa aktivnostima na uređenju školskog prostora nastavićemo tokom cijele godine - kaže Sjekloća - Bjegović.

U toku ovog mjeseca trebalo bi da počne rekonstrukcija školskog dvorišta. Ministarstvo prosvjete je, kako ona naglašava, izdvojilo sredstva, a čeka se okončanje procedure shodno izmjenama zakona o javnim nabavkama. Radovi će trajati petnaestak dana i, kako kažu u OŠ “Lovćenski partizanski odred”, neće ometati rad, jer će biti osposobljen sporedni ulaz za đake.

Od ove školske godine biće i promjena u nastavi.

Stariji razredi, od šestog do devetog, nastavu će počinjati od osam, dok će mlađi učenici od prvog do petog razreda počinjati od 8:50 časova. Škola organizuje i prihvat učenika prvog i drugog ciklusa od 7:30 časova, a imamo i produženi boravak koji planiramo do 14:30 časova - napominje Sjekloća - Bjegović.

U OŠ „Šunjo Pešikan“ - Trešnjevo bilo je takođe pripremnih aktivnosti, kaže za naš radio direktorica Rada Pupović.

Naručeno je drvo za ogrijev, a uradilo se dosta i na poboljšanju infrastrukture na zadovoljstvo đaka, nastavnika i mještana Trešnjeva. Asfaltiranjem pojedinih puteva i urađenom rasvjetom, učenicima je olakšan dolazak u školu – ističe ona.

Pripreme za školsku godinu u OŠ “Boro Vukmirović” na Rijeci Crnojevića su okončane, rekla nam je direktorica Ana Novaković Adžić.

U toku raspusta imali smo molerske radove koji su izvođeni u školi, kao i opravke inventara. Planiramo još radova o kojima ćemo govoriti kasnije kad pribavimo odredjena finansijska sredstva - kazala je ona.

Osnovnu školu “Njegoš” pohađaće 592 učenika, a ove je godine upisano 78 prvaka, “Lovćenski partizanski odred” 620, od čega 67 prvaka, Šunjo Pešikan ukupno devet učenika od kojih su dva novoupisana, dok u OŠ “Boro Vukmirović” nema upisanih đaka, a pohađaće je devet osnovaca.

Povodom početka nove školske godine, u ponedjeljak će u svim školama biti priređen prigodan program.

S. Lagator / RTV Cetinje
Foto: P.S.

Read 1081 times