subota, 09 septembar 2017 11:49

Posljedice sunčanja traju i nakon ljetnje sezone

Ljeto je na izmaku. Iako su tropski dani iza nas, tragovi na koži, kao posljedica prekomjernog izlaganja suncu, i dalje su prisutni.

Posljedice mogu biti blaže, a mogu biti i teže. Pridržavanjem preporuka o tome kako se zaštiti tokom ljetnjeg perioda, koriste se samo blagotvorna dejstva sunca – koja su zdrava i poželjna, prevashodno kada je u pitanju stvaranje vitamina D, koji je bitan za kosti.

O posljedicama izlaganja suncu razgovarali smo sa specijalistom dermatovenerologije dr Svetlanom Borozan, koja tokom dužeg niza godina radi u Beogradu. Ona je za Radio Cetinje govorila o važnosti pravilnog tretiranja kože, tokom i nakon ljetnjeg perioda.

Izlaganje suncu u najvrelijem periodu dana utiče na uništavanje kože, a može dovesti i do stvaranja prekancerogenih lezija i melanoma. U zavisnosti od toga koliko ste vremena bili izloženi suncu, zavisiće i koliko će koža biti oštećena – kaže dr Borozan.

Koža, kako ona naglašava, ima svoje mehanizme odbrane.

Koža luči hormon melanin da bi dobila tamnu boju i spriječila isparavanje vlage. Luči i antioksidanse, a oni uništavaju radikale koji uništavaju ćelije. Takođe, koža luči i veliki broj enzima koji sprječavaju destrukciju ćelija – ističe naša sagovornica.

Međutim, ti odbrambeni sistemi nijesu dovoljni za regeneraciju kože nakon dugog izlagnja suncu.

Potrebna je i dodatna pomoć, kako bi koža opet bila elastična i svježa. Tim prije jer se koža nakon 25. godine ne regeneriše samostalno, već joj je potrebna stimulacija – naglašava dr Borozan.

Najvažnije je, kako kaže naša sagovornica, vratiti koži vlagu, a za početak treba odstraniti sloj mrtvih ćelija.

Prvo i osnovno je otići kod dermatologa i uraditi piling, koji koži vraća sjaj i time produžava ljepši izgled kože. Postoje tri vrste pilinga, a ja najčešće i najradije koristim hemijske, jer imaju širok dijapazon, a od njih je najpoznatija glikolna kisjelina, koja prodire u srednji sloj kože, u derm i probija lance loših kisjelina. Procesi do kojih tada dolazi dovode do regeneracije kolagena i elastina - ističe dr Borozan.

Nakon pilinga dolazi do perutanja i ljuštenja, čak i do opekotina i to je normalan proces, jer se skidaju mrtve ćelije, a na površinu izlazi nova, zategnuta, podmlađena koža.

Hemijski piling je budućnost dermatologije i zahvaljujući njemu možete da ostanete vječno mladi, naravno uz stručno korišćenje - smatra ona, dodajući da, ukoliko se koristi na pogrešan način, može napraviti trajna oštećenja na koži.

Tim tretmanom, kako ona dodaje, ne gubi se boja stečena sunčanjem. Sa druge strane, znatno su ozbiljnije posljedice sunčanja u solarijumu jer, kako naglašava dr Borozan, u tom slučaju dolazi do uništavanja kolagena i elastina, stvaraju se akne, mitiseri i bubuljice.

Za zimski period takođe je potrebno koristiti adekvatne kreme, a naročito kada je suva koža u pitanju, jer joj je potrebna posebna njega, zaključuje dr Borozan.

S. Lagator / RTV Cetinje

Read 514 times