srijeda, 13 septembar 2017 19:59

Mještani Podgranice strahuju za bezbjednost, nadležni najavljuju krivične prijave (VIDEO)

Zbog izlivanja veće količine tečnosti, najvjerovatnije mazuta, iz ponora, mještani Podgranice zahtijevaju da se utvrdi da li je ugroženo njihovo zdravlje i bezbjednost. Ekološka inspekcija bila je na terenu i nakon analize će, kako je saopšteno, precizno znati o kojoj se materiji radi. Iz Prijestonice Cetinje najavili su podnošenje krivične prijave protiv NN lica zbog izazivanja ekološkog incidenta.

Dragan Mirković, koji živi u okolini ponora, kaže za RTV Cetinje kako su velike padavine prouzrokovale izlivanje tečnosti po njegovom i susjednim imanjima. Sumnjaju da je u pitanju mazut. Mirković ističe da je na danas održanom sastanku sa gradskom upravom zahtijevano da se utvrdi da li je stanovnicima ovog dijela grada ugrožena bezbjednost .

Zahtijevali smo od gradske uprave da sprovede procedure u cilju otkrivanja počinioca, te da se što prije počne sa sanacijom ponora. Tražimo i da nadležna inspekcija utvrdi o kojoj se materiji radi, da li je ugrožena naša bezbjednost i šta treba da radimo u narednom periodu. Koliko znam, mazut je toksičan tako da se što prije mora uraditi procjena bezbjednosti – kazao je Marković.

Ekološka inspekcija danas je, na poziv Prijestonice Cetinje, bila na terenu. Prema riječima glavne inspektorke Veselinke Zarubice, uzorke sa zemljišta i vode uzela je laboratorija “Ceti”, a pozvana je i ekipa “Hemosana” koja će već danas početi sa radovima na sanaciji.

Paralelno će da se radi analiza, dobićemo izvještaj iz laboratorije i on će biti dostupan javnosti. Dio ekološke inspekcije je otišao da uzima uzorke iz svih objekata na toj teritoriji, voda priključenih na ovaj kanal, goriva koje koriste iz svojih ložiona. Napravićemo i uporedne testove u cilju otkrivanja počinioca - kazala je Zarubica za RTV Cetinje.

Iz Prijestonice Cetinje potvrdili su za RTV Cetinje da je došlo do izlivanja materije iz ponora i najavili krivičnu prijavu protiv NN lica zbog izazivanja ekološkog incidenta. U Sekretarijatu za održivi razvoj i infrastrukturu ističu da su spremni za sanaciju ponora, u skladu sa zakonom i svim neophodnim procedurama.

Ekološka inspekcija je provjerila ono što je meni jako bitno i ono na šta upućuju zlonamjerni, a to je da za ovo nije odgovorna Prijestonica Cetinje, jer je besprekorno urađena analiza naše kotlarnice, tako da je Prijestonica isključena iz svake mogućnosti. Sve ostale institucije koje na Cetinju koriste ove vrste hemikalija, mazut ili nešto drugo, biće pregledane da se vidi odakle i kako je ovo dospjelo do ponora - istakla je sekretarka za održivi razvoj i infrastrukturu Njegosava Vujanović.

Prijestonica Cetinje će, kako je saopšteno, podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica jer, kako kažu, postoji sumnja da je materija preko šahtova dospjela u kanalizacioni sistem.

I. Pajović / RTV Cetinje

 

Read 1379 times