subota, 16 septembar 2017 12:30

Hitnu pomoć dnevno zatraži od 40 do 60 građana

Hitnu medicinsku pomoć tokom 24 sata zatraži od 40 do 60 građana Cetinja, zavisno od perioda godine, kazala je dr Žana Pavićević gostujući u programu Radija Cetinje.

U ljetnjim mjesecima, najčešće su u pitanju stomačni virusi, trovanje hranom, vrtoglavice i malaksalost. U zimskom periodu najviše je prehlada, upala, povreda povezanih sa vremenskim nepogodama, ali i padova i lomova usljed poledice, najčešće kod starijih osoba - kaže ona.

Manje intervencija zbog alkohola i fizičkih sukoba

Tokom ljetnjeg perioda, uz navedeno, u ovoj službi imaju više intervencija i usljed povećanja broja saobraćajnih nezgoda. 

U manjem obimu, građani se javljaju i zbog prekomjernog konzumiranja alkohola i drugih opojnih sredstava, kao i lica koja su zadobila povrede u fizičkim sukobima - ističe dr Pavićević. 

U timu za hitnu medicinsku pomoć, u okviru jedne smjene, angažovan je jedan ljekar, dva tehničara i vozač. Cetinjska Hitna pomoć, inače, ima četiri smjene.

Kada je riječ o samom ljekarima, uz dr Pavićević još su angažovani dr Milan Radojević, dr Bojana Damjanović i dr Benida Šahmanović.

Nijedan pacijent neće biti vraćen

Iz Hitne pomoći, dodaje dr Pavićević, nijedan pacijent neće biti vraćen, bez obzira na to da li je raslog dolaska u nadležnosti njihove službe.

Uvijek smo tu za pacijente, uvijek obavimo pregled ili ih uputimo kod izabranog ljekara ako procijenimo da tako treba. Osim toga, nastojimo da sa pacijentima izgradimo prijateljski odnos i da im ulijemo povjerenje - ističe ona. 

U Hitnoj pomoći imaju sve što im je potrebno od ljekova i ostalog medicinskog materijala.  

Nekad se može dogoditi da imamo deficit sa pojedinim ljekovima, ali nam se ni to u posljednje vrijeme nije dešavalo - navodi dr Pavićević. 

lipskabanner

Sa novim vozilima rade lakše i brže

Hitna pomoć je nedavno dobila i nova vozila sa kompletnom opremom za terensko zbrinjavanje pacijenata, što, prema riječima dr Pavićević, predstavlja veliku olakšicu u radu, posebno prilikom saobraćajnih nezgoda.

Novo vozilo omogućava nam da pacijenta brže i lakše transportujemo do bolnice, a naročito ako se radi o prevozu sa udaljene relacije, jer u novom reanimobilu imamo kompletan monitoring pacijenta, što ranije nije bio slučaj - kaže ona.

Prema riječima naše sagovornice, Hitna pomoć ima veoma dobar odnos sa ljekarima i medicinskim osobljem Doma zdravlja. 

Ako naš ljekar ne može odmah da se vrati sa terena, u pomoć nam uvijek priteknu kolege iz Doma zdravlja. Isto tako, ako je velika gužva kod izabranih ljekara, mi ponekad preuzimamo i njihove pacijente - ističe dr Pavićević.

Zovu i zbog temperature 37

Kada je riječ o telefonskim pozivima od strane pacijenata, dešavaju i zloupotrebe.

Pacijenti koji nas zovu, nekad misle da njihovo zdravstveno stanje zahtijeva hitan dolazak naše ekipe. Kasnije se ispostavi da nije tako i da smo dobili poziv zbog temperature 37 - predočava ona.

Na kraju razgovora, dr Žana Pavićević je apelovala na građane da im zdravlje bude prioritet. U Hitnoj pomoći, naime, često se srijeću sa pacijentima koji su zapostavili zdravlje zbog poslovnih i drugih obaveza.

M.T. / RTV Cetinje

Read 1994 times