četvrtak, 21 septembar 2017 19:36

Danas je 110. rođendan KUD "Njegoš" (FOTO / VIDEO)

Danas je 110. rođendan KUD "Njegoš" (FOTO / VIDEO) FOTO: KUD "Njegoš"

Na ovaj datum prije 110 godina osnovano je Kulturmo – umjetničko društvo “Njegoš”. Obilježavanje 11 decenija postojanja protiče u znaku više koncerata i srodnih smotri, a iz KUD “Njegoš” danas su prigodnim tekstom i fotografijama iz različitih epoha rada simbolično podsjetili na pomenuti datum.

Naše društvo obilježava rijedak jubilej - 110 godina postojanja i uspješnog rada na njegovanju, predstavljanju i širenju tradicije crnogorskog naroda, kroz običaje i umjetnost narodne igre, pjesme i muzike – saopštavaju iz KUD “Njegoš”.

kud2

Kao najstarije društvo ovog karaktera u Crnoj Gori, “Njegoš” je uspio objediniti osnovne vrijednosti tradicije.

Nastavljajući tamo gdje je narodni umjetnik stao, naši članovi donose duh prošlih vremena i spajaju prošlost sa sadašnjošću – navode oni.

lipskabanner

U tekstu povodom 110 godina od osnivanja, iz KUD “Njegoš” posebno su podsjetili na prve dane postojanja.

Priča počinje na Mali Gospođindan, septembra 1907. godine, na Cetinju je osnovano samostalno udruženje pod nazivom Cetinjsko crkveno pjevačko društvo. Ime vladara, pjesnika i filozofa Petra II Petrovića Njegoša, društvo dobija na redovnoj skupštini u januaru 1909. godine. U Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori, Društvo “Njegoš” bilo je neizostavan dio besjeda, zabava, igranki, zabava i pozorišnih predstava – naglašeno je iz KUD “Njegoš”.

kud3

Pokrovitelji organizacije, kako ističu u KUD “Njegoš”, svojevremeno su bili članovi dinastije Petrović.

Kako je pisala tadašnja štampa, zabavi Društva “Njegoš” organizovanoj uoči dana Svetog Petra Cetinjskoga, prisustvovao je pokrovitelj organizacije – knjaz Petar Petrović, veliki vojvoda zahumski i najmlađi sin kralja Nikole I – zaključuju oni.

KUD “Njegoš” danas okuplja više od 300 članova.

R.C.

Read 1317 times