srijeda, 04 oktobar 2017 20:17

Dr Željko Lazović: Ponosni smo na rezultate rada

Odjeljenje za humanu reprodukciju Bolnice "Danilo I" proslaviće u subotu deset godina postojanja. Svečanost će biti održana u Biljardi, sa početkom u 12 časova. Tim povodom, gost Radija Cetinje bio je načelnik tog odjeljenja dr Željko Lazović.

Sa problemom steriliteta se, prema riječima dr Lazovića, podjednako susrijeću žene i muškarci. Sve procedure oko ispitivanja uzroka steriliteta se, ističe dr Lazović, mogu obaviti na ovoj klinici, a potom i pristupiti adekvatnom liječenju. Rezultatima se, kaže on, ponose i mogu se mjeriti sa evropskim standardima.

Stopa uspješnosti tokom liječenja steriliteta za deset godina koliko postojimo je 34 odsto verifikovanih trudnoća. Nažalost, svaka trudnoća se ne završi porođajem. Stopa uspješnosti svugdje u svijetu se računa rađanjem zdravog, terminski donešenog djeteta. Kod nas je ta stopa 29 odsto, što je otprilike evropski nivo - istakao je dr Lazović.

Na sterilitet, naglašava dr Lazović, utiče više faktora.

Prvenstveno - seksualno prenosive bolesti, koje se javljaju kod situacija kada se ne koriste kontraceptivna sredstva mogu da utiču na sterilitet, naročito infekcije koje mogu da ostave trajne posljedice kod oba pola. Takođe, na sterilitet utiču i opšti faktori rizika – konzumiranje duvana i pretjerana tjelesna težina - kazao je dr Lazović.

Odjeljenju za humanu reprodukciju godišnje se obrati više od 200 bračnih parova. Od 2007. godine do danas, ističe dr Lazović, obavljeno je oko 1400 postupaka vantjelesne oplodnje i rođeno je oko 500 beba uz pomoć metode asistiranih reproduktivnih tehnika.

Od četiri privatne klinike u Crnoj Gori, pacijenti najčešće biraju nas. Uradili smo 126 postupaka vantjelesne oplodnje prošle godine, a već sada bilježimo rast od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Jedino smo odjeljenje u zemlji gdje se mogu obaviti histeroskopske operacije (rješavanje patoloških stanja unutar materice) - naglasio je dr Lazović.

lipskabanner

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore parovima koji imaju problema da dođu do potomstva obezbjeđuje tri pokušaja "o trošku države", a dr Lazović napominje da se to odnosi na žene do 44 godine.

Odjeljenje za humanu reprodukciju otvoreno je 2007. godine pod stručnim nadzorom prof. dr Luke Đenerolija i njegovog tima iz Bolonje i uz prethodnu edukaciju ginekologa i embriologa u klinici u Bolonji. Danas su na odjeljenju zaposlena dva ginekologa, tri embriologa i šest medicinskih sestara.

M. Todorović / RTV Cetinje

Read 1439 times